Vil ikke ha sex

Jeg er en gift kvinne på 33 som bor i en liten by på Østlandet. Mannen min, som er jevngammel med meg, er hivpositiv. Vi har ingen barn. Problemet er at han ikke har lyst på sex. Det finner jeg svært frustrerende. Det er lenge siden sist vi hadde sex, og jeg kjenner det skaper en uro inne i meg. Han skylder på medisinene han tar og påstår at de fratar ham ereksjonen og lysten. Men dette tror jeg ikke på. Hva kan jeg gjøre? Hva kan vi gjøre for å få fart på sexlivet vårt igjen?

Kjære deg!

Jeg forstår godt problemet ditt og at du føler deg frustrert. Seksualiteten er jo et av de viktigste grunnleggende behovene vi mennesker har, ved siden av søvn, mat og drikke. Samtidig er seksualiteten på mange måter også limet i et forhold. At mannen din er hivpositiv skulle ikke være et hinder for å ha sex sammen. Sex er jo mye forskjellig, ikke nødvendigvis samleie. Sex er hudkontakt, intimitet og berøring. Som du forteller, handler dette antakelig om at dere ikke har samleie? Eller kanskje også om at han ikke viser deg nærhet og gir deg fysisk kontakt?
Du sier ikke noe om du selv er hivpositiv, men slik jeg leser det du skriver, antar jeg at du ikke er det. Du nevner at dere ikke har barn. Kanskje er dette noe du ønsker deg? I Norge kan man i dag godt få barn selv om man er hivpositiv, uten at barnet blir smittet.

vilikkehasex
Illustrasjonsfoto: Crestock

Du sier heller ikke noe om mannen din nylig er blitt testet positiv eller om han har visst om det lenge.
I den første fasen etter at man er testet positiv, blir veldig mange naturlig nok lei seg og føler seg utenfor. Da blir naturlig også lysten til sex mindre. Seksuell lyst henger i stor grad sammen med overskudd. Føler man seg vel og har overskudd, så stimulerer det den seksuelle lysten.
Mannen din er kanskje nettopp der?
Mange hivpositive vil ofte bruke lang tid å bearbeide det å ha fått en positiv test. Det tar mye krefter og gir lite overskudd. Ikke unaturlig vil han kanskje være redd for å overføre virus til deg.
Er dette noe dere har snakket ordentlig om?
Man kan ha et helt fullverdig seksualliv selv om den ene parten er hivpositiv. Mange par lever et langt liv sammen der de har et godt og fullverdig seksualliv, selv om den ene er hivpositiv og den andre ikke. På fagspråket kalles dette for «diskordante par». Det er bare snakk om å praktisere sikrere sex, som vil si at man bruker kondom. Men dette vet dere sikkert alt om.

Som sagt kan det jo godt være at mannen din er redd for å smitte deg, selv om han kanskje ikke snakker om det?
Jeg går ut fra at han følges opp ved en infeksjonsavdeling og en fastlege. Det er viktig at han får snakket ordentlig om sin situasjon. Ofte kan tiden være knapp både hos fastleger og infeksjonsleger, men det er viktig at han har en profesjonell person å snakke med om problemer han sliter med. Om du ikke vet, bør du kanskje ta dette opp med ham.
Har dere det ellers bra i forholdet deres, skulle dere kanskje be fastlegen om en henvisning til en samtaleterapeut. Dit kunne dere gå sammen for å få snakket om det som plager deg, og som da også er et problem han er en del av.  
Du nevner at han sier han mangler lyst og sliter med ereksjonen. Det er riktig at medisinene han får mot hivviruset kan gi nedstemthet og søvnforstyrrelser, noe som igjen går ut over den seksuelle lysten. Har han ikke lyst, kan det lett føre til problemer med ereksjonen. Dette behøver ikke å ha noe som helst å gjøre med at han ikke har lyst på deg. Men igjen er det viktig at han tar dette opp med legen sin som kan hjelpe ham. Bare å få snakket om det, vil faktisk ofte hjelpe.
Det kan selvsagt godt være at han er så nedstemt at han trenger medisiner mot depresjon. Kommer han så ut av nestemtheten, vil han nok også få den seksuelle lysten tilbake, sammen med evnen til god ereksjon. Det finnes også medisiner som kan avhjelpe ereksjonssvikt, som du sikkert vet. Alt dette bør han kunne snakke med legen sin om. Og er det slik at dere ønsker dere barn, må han også snakke med legen sin om dette. Dessuten, dette er jo en samtale dere begge bør ha sammen med legen.

Som du skjønner, det er mye som kan gjøres. Håper du finner råd du kan bruke.

Lykke til!

Hilsen dr. Håkon Aars