Godt nytt for sexlivet

Det er på høy tid at hivpositive og allmennheten får vite om de fremskrittene som vellykket behandling er årsak til. Sexolog Gro Isachsen håper at hivpositive kvinner og menn tar seksualiteten tilbake.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Av Olav André Manum

labelEmner:

Gro Isachsen

Gro Isachsen er sexolog og forsker. Hun har egen praksis i Oslo og bor for tiden i Berlin for å ferdigstille et forskningsprosjekt om kvinners seksuelle lyst og ulyst. Hun har dybdeintervjuet 815 kvinner! Isachsen mener det er på høy tid at både hivpositive og allmennheten får vite om de fremskrittene som vellykket behandling er årsak til. At smitterisikoen reduseres dramatisk med behandling synes hun er fantastisk, for som hun sier: – Mange av de hivpositive kvinnene jeg har hatt nærkontakt med har valgt bort sex og forhold til en partner fullstendig fra livet sitt.

Sexologen legger til at flere også har et negativt forhold til seksualitet i utgangspunktet siden det for de fleste av dem også var den måten de ble smittet på. – Sex er derfor ofte bannlyst, sier hun og legger til at hennes erfaringer med hivpositive og seksualitet først og fremst handler om kvinner som lever med hiv. Sexologen mener disse kvinnene har stor ansvarsfølelse. Frykten for å smitte andre holder dem tilbake fra å nyte seksualitetens livgivende kraft. At det dessuten er forbundet med straffeansvar å smitte andre eller utsette andre for slik smittefare, gjør ikke saken bedre. – Dette har gått på lysten løs, sier sexologen, det går løs på evnen og lysten til å etablere nye forhold og det skaper angst.

Dette ser Isachsen som uholdbart og ønsker at både allmennheten og hivpositive samt lovgiverne må få oppdaterte kunnskaper i forhold til den medisinske virkeligheten. En kunnskapsoppdatering vil være et skritt i riktig retning for hivpositives mulighet til å glede seg over seksualiteten. Dermed øker også livskvaliteten.

For seksualiteten og sex er viktig, mener hun. Det er limet som holder forhold sammen, Det er det som skiller et kjæresteforhold fra vennskap, og sex skaper en opplevelse av å være attråverdig og tiltrekkende. Sex fyller et helt grunnleggende behov for nærhet og hudkontakt. Det er ødeleggende for livskvaliteten å frarøve et menneske tilfredsstillelse av disse behovene.

Med de nye medisinene og kunnskapen om dem håper sexologen at hivpositive kvinner og menn skal ta seksualiteten tilbake. – Dette er veldig hyggelig og godt nytt og kan bidra til at vi klarer å snu fordommene mot hivpositive, selvstigmatiseringen og den seksuelle ulysten til seksuell lyst og økt livsappetitt, sier hun.

Hun anbefaler likevel hivpositive å beskytte seg og bruke kondom. For par som ønsker barn minner hun om at det finnes metoder som gjør det mulig å bli gravide, selv om den ene av partene skulle leve med hiv. Sædvask er en enkel prosedyre dersom mannen skulle være den positive parten. Vi må bare få endret lovverket slik at et par kan få hjelp til dette. Her mener Isachsen lovverket må komme i takt med den medisinske virkeligheten.

– Er det hun som er hivpositiv ville jeg fremdeles gå for kondom, men la ham dra av kondomet og komme på maven hennes. Så kan man rett og slett bruke en pipette, suge opp sæd og sprøyte inn i vagina. Det er noe man kan ha moro med på soverommet. Det er en enkel prosedyre som de aller fleste kan klare uten bistand fra noen når medisinene virker optimalt.

En slik metode gir ønsket resultat uten å fjerne gleden og fellesskapet i sex og ønsket om å bli gravide, og uten å gå på sikkerheten løs, mener sexolog Isachsen.

Les også

schedule24.03.2024

→ Ja, vi kan stoppe tuberkulose!

Verdens tuberkulosedag markeres 24. mars hvert år. Vi vil bruke denne dagen til å oppfordre norske politikere til å ta tuberkulose på alvor. Tuberkulose tar liv, den kan ramme alle, og den koster verden milliarder av kroner i helsekostnader og produktivitetstap. Samtidig vet vi hva som skal til for å stoppe den. Det er rett og slett en vinn-vinn-investering.

schedule22.03.2024

→ God påske

HivNorges kontor holder stengt hele påskeuken. Vi er tilbake tirsdag 2. april.