50 år siden opphevelsen av straffelovens §213

I dag er det 50 år siden opphevelsen av straffelovens §213 - den såkalte "homoparagrafen" som kriminaliserte seksuell omgang mellom menn. HivNorge er med på markering av jubileet, og takker alle som gikk foran og kjempet for opphevelsen av paragrafen.

scheduleOppdatert: 21.04.2022

createForfatter: Kristin Holland

labelEmner:

Straffelovens §213, som ble opphevet 21. april 1972, hadde siden 1902 kriminalisert sex mellom menn. I perioden mellom 1902 og 1950 ble 119 menn straffeforfulgt fordi de hadde sex med menn. I årene før opphevelsen var §213 en såkalt «sovende paragraf», men symbolverdien i opphevelsen var et viktig steg i kampen for like rettigheter for LHBTQ+-personer. 9 år etter opphevelsen, ble det vedtatt lovverk som kriminaliserte krenkende ytringer mot personer grunnet deres «homofile legning, leveform eller orientering». Senere kom partnerskapsloven og ekteskapsloven, samt videre lovverk som vernet homofile mot krenkende ytringer og diskriminering.

Da hivepidemien kom til Norge på 80-tallet ble det skeive miljøet hardt rammet, og HivNorge og organisasjonens forgjengere har lenge jobbet med å både ivareta skeive mennesker som lever med hiv og med hivforebygging i det skeive miljøet. Internasjonalt er kriminalisering av skeive et stort hinder for hivforebyggende arbeid og bidrar til stigmatisering. Noe som viser viktigheten av at straffelovens §213 ble opphevet.

Les også

schedule30.04.2024

→ Utbrudd av mpox i Stockholm

Ifølge folkehelsemyndighetene i Sverige, pågår det nå et utbrudd av mpox i Stockholm. De anbefaler derfor personer i risiko for å bli smittet med mpox, å vaksinere seg.

schedule30.04.2024

→ Høring om tilgang og prioritering av behandling

Helse- og omsorgsdepartementet har innhentet høringsinnspill i forbindelse med høringen «Rapport fra ekspertgruppen om tilgang og prioritering». HivNorge stiller seg bak ekspertgruppens anbefalinger, og vektlegger at det ikke innebærer likebehandling å behandle forskjellige personer og grupper, med forskjellige behov, alder, prognose, komorbiditeter osv likt.