Statistikk

Hvert år presenteres det rapporter og statistikk om hivsituasjonen både i Norge og internasjonalt, her kan du lese et utdrag av disse.

scheduleOppdatert: 21.06.2023

createForfatter: Sekretariatet

labelEmner:

Hiv i Norge
Folkehelseinstituttet overvåker hivsituasjonen i Norge og fører statistikk over diagnostiserte hivtilfeller her i landet. De presenterer hvert år en rapport om hiv-situasjonen i Norge hvor blant annet kan se en oversikt over antall hivtilfeller i Norge. Pr. 31. desember 2022 var det registrert i alt 7.125 akkumulerte tilfeller av hivdiagnosen her i landet. Folkehelseinstituttet antar at det i dag lever i overkant av 4.800 mennesker med hiv her i landet. Det har vært en nedgang i antall personer diagnostisert i Norge de siste årene.

Hiv i verden
Hiv- og aidsepidemien startet offisielt 5. juni 1981 med en rapport om fem dødsfall av pneumocystis carini pneumoni offentliggjort i den siste utgaven av Morbidity and Mortality Weekly Report, som utgis av Centers for Disease Control (CDC) i Atlanta, USA. Ved utgangen av 2021 regner Verdens helseorganisasjon (WHO) med at det lever over 38 millioner mennesker med hiv rundt om i verden.  FNs organisasjon for kampen mot hivepidemien, UNAIDS, anslår at 75 prosent har tilgang på behandling (2021). UNAIDS’ målsetting er at 95 prosent av alle med hiv skal kjenne sin diagnose, 95 prosent skal ha tilgang på behandling og 95 prosent skal være på vellykket behandling innen 2025.

Les også

schedule26.07.2024

→ Hiv og stigma i helsevesenet

En europeisk undersøkelse viser at opp mot 69% av alle som møter mennesker med hiv gjennom sin profesjon, har manglende kunnskap om overføring og forebygging av hiv. Mer enn halvparten av respondentene rapporterte at de følte en grad av bekymring når de visste at pasienten levde med hiv, for eksempel ved blodprøvetaking eller sårstell.

schedule26.07.2024

→ Når helse ikke kan prioriteres 

Sterke vitnesbyrd fra krigsherjede områder som Ukraina, Armenia, Palestina og Sudan viser at mange som lever under umenneskelige forhold må prioritere sikkerhet og trygghet, og at helse og medisiner ofte kommer i annen rekke.