Bli medlem

English

Kontakt oss

Et liv med hiv

Hvordan det oppleves å få, og å leve med en hivdiagnose er helt individuelt. Her har vi samlet en rekke portretter fra mennesker som lever med eller jobber med hiv.

 

Foto: Leikny Havik Skjærseth

Ingrid er motstandens stemme

Ingrid Slørdal er sykepleier ved St. Olavs hospital i Trondheim og har alltid satt pasientenes ve og vel først ved at hun har gått inn i rollen som den som er tilgjengelig. Nå har hun målbært protestene mot den nye anbudsordningen som har resultert i at mange hivpasienter har måttet skifte medisiner. Les hele artikkelen her.

 

Foto: Marianne Lind

Alltid åpen og offentlig

Noen øyeblikk sitter spikret i hukommelsen. For Walter Heidkampf sin del er det øyeblikket da han sannsynligvis tok avgjørelsen som smittet ham med hiv. Walter visste at sex uten kondom var risikabelt, men partneren hadde ikke hiv, han hadde testet seg – for fire år siden. – Det var da jeg tok kondomen og kastet den ut av sengen, opp i luften, forteller Walter. Les hele artikkelen her.

 

Foto: UNAIDS

For sosial rettferdighet

– Nesten annenhver person som blir smittet av hiv i verden, tilhører en marginalisert gruppe. Solidaritet med marginaliserte grupper må på den politiske dagsordenen skal vi få bukt med epidemien. Lederen for UNAIDS, Michel Sidibé fra Mali, er utvetydig i sitt budskap i dette eksklusive intervjuet med Olav André Manum. Les hele artikkelen her.

 

Foto: Marianne Lind

Bindestreken

Sigrun Møgedal (73) er en beskjeden kvinne. Til tross for at hun har utrettet store ting innenfor hivfeltet både nasjonalt og internasjonalt, liker hun helst å omtale seg selv som «bindestreken». Les hele artikkelen her.

 

 

 

Foto: Marianne Lind

Klippekort hos fastlegen

Da Beate Nelvik endelig spurte legen om det skulle tas en hivtest, undret legen seg på hvorfor hun skulle det. Da hadde hun i 16 år vært inn og ut av legekontorer for å finne ut hva alle plagene hennes skyldtes. Men testen måtte hun krangle seg til. Les hele artikkelen her.

 

 

 

Foto: Zanele Muholi

Et hivpolitisk liv

Edwin Cameron er en av verdens aller mest kjente hivaktivister. Sør-Afrika er det landet i verden med det høyeste antallet mennesker som lever med hiv. Likevel er Cameron den eneste med et høyt offentlig verv som har stått frem som hivpositiv. HivNorge har møtt Cameron i Johannesburg.  Les hele artikkelen her.

 

 

 

Foto: Marianne Lind

En moralistisk hedonist

Han er kjent for sine friske og ofte svært så frittalende utspill, Øivind Aamodt. Ja, enkelte ville kalle ham både arrogant og moraliserende. – Det er jeg ikke redd for, sier han, tvert imot, jeg er mer enn gjerne begge deler. Les hele artikkelen her.

 

 

 

Foto: Marianne Lind

Ung, avslappet og positiv

22 år gamle Joakim Tanum er så avslappet om sin positive hivstatus at det nesten er forvirrende. I en verden der mange fremdeles frykter stigma og diskriminering og velger å leve skjult med sin status, tar Tanum stikk motsatt vei. Les hele artikkelen her.

 

 

Foto: Marianne Lind

Karin synger ut om hiv

Karin Valvik har overrasket seg selv ved å bli et politisk menneske. Hun har aldri vært interessert i politikk, men en positiv hivtest endret på det. Nå deltar hun med liv og glød i den hivpolitiske arbeidet. – Det er behov for rollemodeller, sier hun. Les hele artikkelen her.

 

 

«Elsk meg som jeg er» av Trude Ringheim

Boken «Elsk meg som jeg er» av Trude Ringheim er en samling intervjuer av kvinner som lever med hiv. Les hele boken her.

 

 

 

Foto: Arne Walderhaug

Mitt liv med hiv: Betraktninger

I serien ”Et liv med hiv” har vi møtt mennesker som er blitt berørt av viruset. Journalist Olav André Manum har de siste elleve årene intervjuet et førtitalls mennesker, og nå har han skrevet noen betraktninger om alle disse møtene. Les hele artikkelen her.

 

Foto: Marianne Lind

Livet fikk enda en mening

Da Ole Christian (27) fikk beskjed om at testen var positiv var hans første innskytelse «når kan jeg begynne på medisiner». Han var klar over at så snart han var på vellykket behandling så ville han ikke kunne smitte andre. Dessuten ville han engasjere seg i hivpolitisk arbeid. Les hele artikkelen her.

Les også

schedule11.07.2019

→ Bli med på helgetreff til høsten

Tre av HivNorges seminartilbud til høsten har nå fastsatt dato. HivNorge kan by på helgetreff for menn som har sex med menn, workshop for kvinner og et allment mestringskurs for alle som lever med hiv.

schedule10.07.2019

→ PrEP reduserer nye tilfeller av hiv

Det er ikke kun i Norge man kan takke den forebyggende hivmedisinen PrEP for nedgang i antall nye tilfeller av hiv. Australia har registrert en nedgang på 23 prosent de siste fem årene.

Scroll Up