Hivtesten

For å finne ut om du har en hivinfeksjon i kroppen, må du ta en hivtest. En hivtest kan du få utført hos en allmennpraktiserende lege, og det gjøres ved å ta en blodprøve.

scheduleOppdatert: 20.12.2022

createForfatter: Sekretariatet

labelEmner:

En positiv test betyr at du er smittet av hiv. Ventetiden på et svar kan variere fra hvor du bor i landet. Testen er meget sikker, og dersom du har vært i en risikosituasjon, er hivtesten gratis.

Oslo universitetssykehus, Ullevål, opplyser til HivNorge at for diagnostikk av hivinfeksjon, bruker alle laboratoriene i Norge kombinasjonstester som påviser både hivantigen og hivantistoffer. Man kan se utslag på disse kombinasjonstestene hos enkelte allerede ca. ti dager etter smitte, men her er det store individuelle variasjoner. Hos de fleste finner man utslag på testen etter to–seks uker, men det er beskrevet tilfeller der det ikke kommer utslag på testene før etter tre md. Derfor anbefaler vi at det tas prøve til antistoffundersøkelse også tre md. etter smitteeksponering for å utelukke hivinfeksjon, konkluderes det med fra Oslo universitetssykehus, Ullevål.

Bedre tester
Tidligere var det bare mulig å lete etter antistoffer, og de dukker opp senere enn selve viruset. Derfor har tiden som må gå fra man har vært i risiko til man kan ta en sikker test blitt redusert.

Når hiv kommer inn i kroppen, bruker viruset en viss tid før det går over i blodbanene og antistoffer begynner å dannes. Blir testen tatt før dette skjer, vil prøven gi et negativt resultat selv om viruset er i kroppen. Da kan man likevel smitte andre. Hvis du vet at du har utsatt deg for smitte de siste tre månedene, bør du ta en test tolv uker etter at du kan være smittet.

En negativ hivtest betyr at det ikke kan påvises antistoffer i blodet. Forutsatt at testen ikke er tatt før eventuelle antistoffer og antigen kan påvises, betyr en negativ hivtest at man ikke er smittet.

Husk at et negativt resultat ikke betyr at du ikke kan bli smittet i fremtiden. Unngå derfor risikoatferd som ubeskyttet sex og deling av sprøyter.

Noen klinikker tilbyr også hurtigtest i enkelte tilfeller. Det er legene som vurderer hvorvidt det vil være aktuelt å tilby hurtigtest.

Dersom hivtesten er positiv, blir blodprøven undersøkt videre. Tilleggsundersøkelsene er nødvendige fordi testen en sjelden gang kan reagere på noe annet i blodet enn antistoffer mot hiv. Hivtesten kan gi slike reaksjoner uten at man er smittet. Dersom tilleggsundersøkelsene bekrefter en positiv hivtest, betyr dette at man er smittet og at man kan smitte andre. Dersom testen er positiv skal rekvirerende lege melde dette inn til Folkehelseinstituttets meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS).

Det er viktig at en hivtest kun kan bli foretatt dersom du er enig i det, jamfør regelen om informert samtykke. Ingen vil altså kunne teste deg for hiv dersom du ikke er informert om det og samtykker til testen.

En hivtest kan du ta hos fastlegen. Klikk her, så finner du adresser og telefonnumre til steder hvor du kan ta hivtesten uten henvisning fra lege eller fastlege.

[Kilder: Olafiaklinikken, Oslo universitetssykehus Ullevål og Folkehelseinstituttet]

Les også

schedule08.03.2024

→ Kvinners helse og rettigheter i fokus  

På den internasjonale kvinnedagen 8. mars, rettes fokuset mot de ulike utfordringene kvinner står overfor, både nasjonalt og globalt. I likhet med UNAIDS vil HivNorge understreke behovet for å beskytte kvinners rettigheter for å sikre og ivareta helse, spesielt for jenter og kvinner som lever i fattigdom og i krigs- og konfliktområder. 

schedule07.03.2024

→ Informasjon til årsmøtets deltagere 

Vi har innkalt til ordinært årsmøte 21. mars 2024, kl. 18.30. Møtet holdes i HivNorges lokaler i Rosenkrantz' gate 4 i Oslo, men det vil også legges til rette for digital deltagelse. For å kunne delta på årsmøtet må du være medlem og ha betalt kontingent for 2023.