camera_altFoto: HivNorge
Apekoppvaksine til risikoutsatte i utlandet – når får vi den i Norge?
Apekopper sprer seg blant menn som har sex med menn i Europa. Koppevaksine har god virkning og beskytter mot apekopper, men er tilgjengelig bare i svært begrensede mengder. Hvordan skal de få vaksinene som vi har fordeles? HivNorges leder Leif-Ove Hansen er i Montréal på konferanse, og benyttet seg av tilbudet om vaksine til menn som har sex med menn.
Norge er i ferd med å utarbeide retningslinjer for koppevaksine, og Folkehelseinstituttet er i ferd med å lage retningslinjer for fordeling av de få vaksinedosene Norge får.
— En målrettet vaksinering av de relativt små miljøene der smitten nå sprer seg er den beste måten å stanse spredningen av apekopper, sier Leif-Ove Hansen, HivNorges leder. Han er i Montréal, Canada, på den store konferansen AIDS2022.
— Det norske miljøet av menn som har sex med menn og som har mange seksualpartnere er lite og relativt gjennomsiktig. I samarbeid med sentrale aktører i miljøet vil en vaksinasjon kunne gjennomføres raskt og målrettet, og vi stopper smitten der den er, før den sprer seg til andre grupper i samfunnet.
Fakta om apekopper: Apekopper, som tidligere ikke har vært kjent utenfor Vest- Afrika har plutselig kommet til Europa og Nord-Amerika, og sprer seg i miljøer med menn som har sex med menn, som har flere seksualpartnere. De fleste får mildt forløp av sykdommen, noen får feber og utslett, og nedsatt allmenntilstand. Noen få blir svært syke. Det finnes begrenset behandling, og det viktigste tiltaket er isolasjon i opp til fire uker for å forhindre videre smitte. Koppevaksine gir effektiv beskyttelse mot apekopper, men etter at kopper ble utryddet er det begrenset tilgang i verden på denne vaksinen. Norge har fått 1500 doser gjennom samarbeid med EU. Det gis to doser med fire ukers mellomrom for full beskyttelse. Tidligere vaksinerte, i Norge gjelder dette de fleste født før 1974, får én booster-dose. |
Tilbyr drop-in vaksinering
I Canada tilbys vaksinen til alle i målgruppen. Vi ble med Leif-Ove da han dro til “Le Village” for å bli vaksinert. Timen ble booket et par dager før, men det tilbys også drop-in-vaksinering. Det er til og med en vaksineringsstasjon utendørs i Rue Ste Catherine Est, en gate med mange barer og klubber rettet mot et skeivt publikum, men den var stengt på grunn av regnvær denne dagen.
Vaksineringen skjer i samme lokale som covid-vaksinering, myndighetene i delstaten Québec bruker infrastrukturen som ble bygget opp til covid-pandemien. Hyggelige, tospråklige, helsepersonell, administrativt personell og frivillige tar oss i mot, og viser oss fra stasjon til stasjon i lokalet, der Leif-Ove registreres, får spørsmål om helse og så vaksineres. Det hele er over på tre kvarter, inkludert 15 minutters venting etter at vaksinen er satt.
Bør defineres som allmennfarlig smittsom sykdom
— Dette er måten å gjøre dette på, sier HivNorges generalsekretær Anne-Karin Kolstad. — Vi mener det haster med å sette apekopper på listen over allmenfarlige smittsomme sykdommer, og det haster med å rulle ut vaksine til dem som er utsatt for smitte.
HivNorge har engasjert seg i spørsmålet om apekopper som i høy grad gjelder PrEP-brukere og en andel av de av oss som lever med hiv. — Vi samarbeider gjerne med helsemyndighetene for å nå ut til gruppene som er utsatt for apekopper. Vi kjenner miljøene, og vet at mange ønsker vaksine, fortsetter Anne-Karin.
Leif-Ove er født etter at koppevaksine ble tatt ut av barnevaksinasjonsprogrammet i Norge, og har ikke tidligere fått koppevaksine, forteller han.
— Jeg er hjemme i Norge igjen når dose 2 skal settes om fire uker. Jeg håper norske myndigheter tilbyr meg denne dosen. Jeg er i risikogruppen for apekopper, og vil gjerne være fullvaksinert, avslutter Leif-Ove.
Les også
schedule24.11.2024
→ Hva skjer på verdens aidsdag?
Verden markerer i år 1. desember under temaet “min helse, min rettighet”. Temaet setter fokus på tilgangen til behandling og forebygging for alle som er affektert av hiv, uavhengig av hvor man lever og hvem man er. Her er en oversikt over våre arrangementer på verdens aidsdag.
schedule22.11.2024
→ Avduking av blått skilt på tidligere Sulpen
På verdens aidsdag 1. desember avdukes et blått skilt på det som var det første permanente møtestedet her i landet for mennesker som lever med hiv – som populært ble kalt Sulpen.