camera_alttheglobalfund.org
Krever økt støtte til det globale fondet
HivNorge og flere samarbeidsorganisasjoner oppfordrer norske myndigheter til å støtte det globale fondet for bekjempelse av hiv, tuberkulose og malaria.
scheduleOppdatert: 16.09.2022
createForfatter: Guro Sørensen
labelEmner: det globale fondetregjeringen
Sammen med over 230 internasjonale organisasjoner har HivNorge skrevet under på en oppfordring til norske myndigheter om å øke sitt bidrag til den helt nødvendige bekjempelsen av hiv, tuberkulose og malaria. Det globale fondet investerer hvert år 4 billioner dollar for å bekjempe hiv, tuberkulose og malaria og for å bidra til et sunnere, tryggere liv og gi en mer rettferdig framtid for alle. Norge har vært et av landene som har bidratt mest siden starten av det globale fondet for 20 år siden, og har derfor vært en nøkkelspiller i denne kampen globalt. Etter konsekvensene av koronapandemien er det nødvendig med økt støtte til fondet, og dermed er behovet nå enda større enn før. Et fullfinansiert fond kan bidra til å redde 20 millioner liv mellom 2024 og 2026. — Vi har i dag verktøyene vi trenger for å få en slutt på hiv/aids-epidemien innen 2030, men vi trenger pengene for å gjennomføre programmene som ligger klare, sier HivNorges jurist, Halvor Frihagen. Oppfordringen ønsker at Norge, som er en av verdens ledende land innen global helse, følger opp og støtter det globale fondet med minst 2.6 milliarder kroner over de neste tre årene. Frihagen sier at andelen personer som mottar vellykket antiretroviral behandling for første gang gikk tilbake under covid-pandemien, men pandemien gav oss også en infrastruktur som kan benyttes i den videre kampen mot hiv og aids. — Om penger blir gjort tilgjengelig, er det nå har vi muligheten til å slå kraftig tilbake, slår han fast.
Foto: theglobalfund.org
Les også
schedule08.05.2025
→ Hiv og legemidler: Hva bør du vite?
Etter hvert som vi blir eldre, opplever mange å få livsstils- eller aldersrelaterte sykdommer. For mennesker som lever med hiv, kan medisiner for disse ha interaksjoner med hivbehandlingen. Kosttilskudd, mat og rusmidler kan også ha interaksjoner man bør være klar over.
schedule02.05.2025
→ – Vi har nok hivmedisiner frem til oktober i år, men vi får ikke panikk ennå
Uttalelsen kom fra Pavlo Smyrnov, nestleder i den ukrainske organisasjonen Alliance for Public Health, da han nylig orienterte om situasjonen i Ukraina under et møte arrangert av HivNorge. Sammen med to kollegaer ga han en oppdatering om situasjonen for hivbehandling og medisintilgangen i Ukraina, og om hvordan krigen og bistandskutt fra blant annet USA påvirker mennesker som lever med hiv.