Test

Personer som starter med hivmedisiner sent i forløpet, har høyere risiko for å utvikle hivrelaterte sykdommer og alvorlig immunsvikt, også med dødelig utgang. Dette sa den danske legen Jens Lundgren på et fagseminar i Oslo forleden.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Av Arne Walderhaug

labelEmner:

Dr Jens Lundgren er professor ved Københavns universitet og leder The Copenhagen HIV Programme (CHIP) som koordinerer kliniske forskningsstudier om hiv fra over 30 ulike land sa på seminaret at en hivtest kan vise seg å få stor betydning for overlevelse og for å opprettholde en god helse i livsløpet for den hivpositive. ­- Personer som starter med hivmedisiner sent i forløpet, har høyere risiko for å utvikle hivrelaterte sykdommer og alvorlig immunsvikt, også med dødelig utgang. Til tross for dagens muligheter for hivbehandling er aids dødsårsak hos en tredjedel av de som dør.

– Mer enn 50 % av personer med hiv blir diagnostisert «for sent». De fleste av disse har på et tidligere tidspunkt vært i kontakt med helsevesenet uten å ha blitt diagnostisert, sa han. Lundgren mener dette er en stor utfordring. Allmennleger og andre som arbeider i klinisk virksomhet bør være spesielt oppmerksomme på det han omtaler som indikatorsykdommer. Dette er sykdommer eller symptomer som bør få behandlerne til å tenke på mulig hivinfeksjon og dermed foreslå hivtest.

– Mer enn 50 % av personer med hiv blir diagnostisert «for sent». De fleste av disse har på et tidligere tidspunkt vært i kontakt med helsevesenet uten å ha blitt diagnostisert, sa han.

hjemmesider

Tør jeg ta testen?

Les også

schedule30.04.2024

→ Utbrudd av mpox i Stockholm

Ifølge folkehelsemyndighetene i Sverige, pågår det nå et utbrudd av mpox i Stockholm. De anbefaler derfor personer i risiko for å bli smittet med mpox, å vaksinere seg.

schedule30.04.2024

→ Høring om tilgang og prioritering av behandling

Helse- og omsorgsdepartementet har innhentet høringsinnspill i forbindelse med høringen «Rapport fra ekspertgruppen om tilgang og prioritering». HivNorge stiller seg bak ekspertgruppens anbefalinger, og vektlegger at det ikke innebærer likebehandling å behandle forskjellige personer og grupper, med forskjellige behov, alder, prognose, komorbiditeter osv likt.