Vitenskap og aktivisme er gjensidig avhengige

Den 25. internasjonale hiv- og aidskonferansen er i gang i München. Les enn innledende hilsen fra 'hovedstaden' i den tyske delstat Bayern - du vet, den med alle oktoberfestene, og fra en som har levd åpent med hiv siden 2005.

scheduleOppdatert: 24.07.2024

createForfatter: Jacob Hermansen, HivNorges styre

labelEmner:

Den norske delegasjonen fra HivNorge består av juridisk og politisk rådgiver Halvor Frihagen, rådgivere Kristin Marie Holland og Bente Bendiksen, og representanter fra styret Ronda-Kristine Bekkevoll og Jacob Hermansen.  

Konferanser som denne begynner ofte med en ‘for-konferanse’, hvor der ‘varmes’ opp med høydepunkter fra sentrale utviklingsområder fra det siste året. Det være seg medisinske nyvinninger og forskning innen alle aspekter av hivdiagnosen, så vel som aktivisme, og finansiering av disse dialektisk avhengige programmer.  

Dette års ‘Pre-Conference’ begynte lørdag, og hvis du husker kampanjen U=U, og navnene Bruce Richman og Gus Cairns, så hent evt. en kopp kaffe mens dette leser seg selv, fordi…  

… kampanjen har fått verdensomspennende oppmerksomhet siden lanseringen i 2016. Vi hadde lenge visst at ‘Undetectable equals Untransmittable’, men ingen hadde ennå klart å skape tilstrekkelig blest om dette viktige budskapet på globalt plan, slik som disse to herrer, som raskt samlet en hær av aktivister og sponsorer.  

Et klasseeksempel på, at vitenskap og aktivisme er gjensidig avhengige. Kampanjen bare vokste og vokste, og har i dag hatt avgjørende betydning for alle som lever med, eller er berørt av hiv. Kanskje mer indirekte enn direkte. Det er vanskelig å måle effekten av denne typen kampanjer – men sikkert er det, at kampanjen brakte kunnskap, midler og frivillig aktivisme tilbake på sporet, hvor mange ellers hadde gitt opp håpet om å ‘fortsette kampen mot hiv og aids’.  

Viktigst av alt kanskje, fikk kampanjen, som eneste av sitt slag på globalt nivå, feiet 80-årenes skremselskampanjer av banen.  En del øyenbryn ble løftet verden over, da velbehandlede mennesker med hiv nå kunne få barn uten å bruke kondom eller gjennom ‘sædvask før inseminasjon’. Selv elsker jeg å formulere setninger som dette, overfor venner, familier og godtfolk jeg møter på min vei.  

I går søndag, var der f.eks. besøk av tre av de syv personer på verdensplan, som er kjent for å være kurert for hiv. Du husker sikkert the  ‘London Patient’ Adam Castillejo (UK), ‘City of Hope’ pasienten Paul Edmonds (US) eller Marc Franke (G) som er avbildet øverst i denne saken.  

Nå er den egentlige konferansen begynt, og vi i den norske delegasjonen vil gjøre vårt beste for å holde dere oppdatert på hva som skjer, hva som er på spill, og hva som framtiden kanskje byr på.  

Les også

schedule26.07.2024

→ Hiv og stigma i helsevesenet

En europeisk undersøkelse viser at opp mot 69% av alle som møter mennesker med hiv gjennom sin profesjon, har manglende kunnskap om overføring og forebygging av hiv. Mer enn halvparten av respondentene rapporterte at de følte en grad av bekymring når de visste at pasienten levde med hiv, for eksempel ved blodprøvetaking eller sårstell.

schedule26.07.2024

→ Når helse ikke kan prioriteres 

Sterke vitnesbyrd fra krigsherjede områder som Ukraina, Armenia, Palestina og Sudan viser at mange som lever under umenneskelige forhold må prioritere sikkerhet og trygghet, og at helse og medisiner ofte kommer i annen rekke.