Om å leve med hiv på Kantarallenhjemmet 

– Vi er fast bestemt å prioritere øking av kunnskap og kompetanse hos våre ansatte, sier kvalitetssjef på Kantarellenhjemmet i Oslo, Nenad Nakic. – Vi hadde flere med hiv her hos oss i de siste årene og det er viktig å ivareta folk som benytter seg av våre tjenester.  

scheduleOppdatert: 03.09.2024

createForfatter: Evgeniya Khoroltseva

labelEmner:

– Her på huset har vi innført en ordning vi kaller Kantarellenskolen hvor vi tar opp ulike temaer hver onsdag. Jeg kjente til tilbudet HivNorge har og tenkte på at det er fortsatt så mange fordommer rundt hiv og mennesker som lever med hiv, så, ja, hvorfor ikke å investere i kunnskap?   

Onsdag 28. august var «å leve med hiv» et tema på huset. HivNorge var invitert for andre år på råd for å gi en oppdatering om hivsituasjonen i Norge for 30 hjelpepleiere, helsefagarbeidere og sykepleiestudenter i praksis.  Det medisinske aspektet ved å leve med en hivdiagnose er i dag i stor grad ivaretatt, men mennesker som lever med hiv støter stadig på diskriminering på ulike arenaer i livet også innen ulike helsetjenester. Denne typen skolering bryter ned stigma og letter en potensiell byrde fra de som lever med hiv som har behov for sykehjemstjenester. 

Å endre holdninger og bekjempe stereotypier er tidskrevende arbeid. Under møtet på Kantarellenhjemmet ble det en god diskusjon rundt stigma knyttet til hiv-diagnose, smitte og ikke-smitte, hva det vil si å være frisk, hva vellykket behandling er og innebærer, og viktigheten av å ha et verdig liv.  

-Jeg er sykepleiestudent på tredje året og er på praksis her, på Kantarellenhjemmet. Jeg må jo si at vi lærte ganske mye om hiv, men, ja, det gjør sterkt inntrykk å lytte til historien til en som har levd med hiv i 40 år, med angstplager og skamfølelse som man har båret inne i seg i lang tid. Fortellingen er en øyeåpner og jeg må huske på at det alltid er et menneske bak diagnosen, forteller en deltaker.  

Verdig eldreomsorg for alle 

Andel eldre i Norge blir stadig høyere, ifølge Folkehelserapporten 2022/Befolkningsutvikling utgitt av Folkehelseinstituttet. De fleste vil på et tidspunkt benytte seg av tilbudene fra helse- og omsorgstjenesten, det gjelder også for mennesker som lever med hiv.  Da er det viktig at vedkommende får den verdige eldreomsorgen man har rett på, på lik linje med andre eldre. HivNorge har hatt helhetlig ivaretakelse av og bedring av levekår til eldre mennesker som lever med hiv som sitt fokusområde i flere år og tilbyr informasjonsinnlegg til sykehjem, bo- og behandlingssentre og helsehus med et helsetilbud for eldre. HivNorge kan kontaktes her.  

Les også

schedule04.09.2024

→ Norge og Island går sammen om innkjøp av hiv-legemidler  

Denne uke kunne Norske Sykehusinnkjøp kunngjøre at en avtale om innkjøp av hiv-legemidler og biologiske TNF-hemmere inngås mellom Norge og Island ved Islands nasjonale universitetssykehus Landspitale. 

schedule02.09.2024

→ Om å leve med hiv på Kantarallenhjemmet 

– Vi er fast bestemt å prioritere øking av kunnskap og kompetanse hos våre ansatte, sier kvalitetssjef på Kantarellenhjemmet i Oslo, Nenad Nakic. – Vi hadde flere med hiv her hos oss i de siste årene og det er viktig å ivareta folk som benytter seg av våre tjenester.