Premiere på dokumentarfilm– om hiv 

Tirsdag var det duket for festpremiere for dokumentarfilmen Positiv. — Allerede i 2021 begynte arbeidet med filmen om hivhistorien, som nå skal stå på egne ben. Kveldens feiring av de som har bidratt inn i prosjektet var et flott punktum, sier generalsekretær i HivNorge, Anne-Karin Kolstad. Dokumentaren sendes på NRK1 1. desember klokken 21.55. 

scheduleOppdatert: 28.11.2024

createForfatter: Caroline Pisani

labelEmner:

Over 130 personer feiret Linn Amundsen i Zacapa Film AS og de flotte personene som har stilt opp og delt sine historier. Dokumentarfilmen tar for seg de 40 årene som har gått siden det første hiv-tilfellet ble påvist i Norge. Det er fremdeles stor skam og frykt knyttet til hiv og aids. Manglende kunnskap, fordommer og smittefrykt i befolkningen gjør at mange som lever med hiv fremdeles lever i skjul med diagnosen. Positiv er fortellinger fra overlevende, helsepersonell, aktivister, og andre aktører som ble berørt av hiv og aids på 80-og 90-tallet. Det er en historie om skam, stigmatisering, hemmelighold, tabu, utestengelse, frykt og redsel. Men det er også en historie om samhold, felleskap, politisk engasjement og kamp for å leve. I tillegg er historien om en yngre generasjon med hiv, som velger åpenhet fremfor skam.

Styreleder i HivNorge, Roger Dybedahl, ønsket velkommen før Anne-Karin Kolstad fortalte oss litt om prosessen og bakgrunnen for hele prosjektet. — For mer enn fire år siden fikk vi i HivNorge en telefon fra en person i Ålesund. Han kunne fortelle oss at HivNorge skulle få en arv, som viste seg å komme fra Per Magne Flem og hans foreldre som eide Sunnmørsposten. Flem var tidligere VG-journalist og døde av aids i 1991. Da vi mottok arven i 2021, foreslo daværende styreleder Jens Harald Eliassen for styret å bruke arven til å fortelle hiv-historien i Norge. Raskt tok vi kontakt med Zacapa Film ved Linn Therese Amundsen og Kari Wåle. Zacapa Film står bak mange gode og viktige dokumentarfilmer, og vi mente de ville ha evnen til å sette seg inn i historien og finne de personene som skulle danne grunnlaget for hvordan historien ble fortalt, fortalte generalsekretær i HivNorge, Anne-Karin Kolstad. Det ble satt ned en egen arbeidsgruppe bestående av daværende styreleder Jens Harald Eliassen, Guri Fløttum og Per Miljeteig. Disse tre har på ulike måter bidratt gjennom hele prosessen, fortsetter Kolstad.   

Siden har vi fått finansiering fra flere bidragsytere, og flere av disse var til stede i salen. Hege Bjørnsdatter Braaten leverte gratulasjoner på vegne av DAM-stiftelsen, før Linn Amundsen fra Zacapa Film AS takket sitt team, og minnet sin kollega Kari Wåle. 

Stående applaus for filmens hovedpersoner.

Vi var så heldige at filmens hovedpersoner, Per Miljeteig, Ronda-Kristine Bekkevoll, Erling Amundsen og Jorunn Prusnik stilte til panelsamtale etter visningen, ledet av tidligere generalsekretær i Pluss, Jarl Wåge. Panelet fortalte litt om hvordan det har vært å leve åpent med hiv, og hvilke forventninger de nå sitter med før filmen blir tilgjengelig for hele Norges befolkning. Per Miljeteig minnet oss om at de 5300 personene som lever med hiv i Norge representerer 5300 historier om hvordan det er å leve med hiv. — Filmen representerer naturligvis kun et utsnitt av hele historien, men 41 år etter hiv og aids-epidemien nådde Norge får vi nå endelig fortalt historiene slik at dagens og kommende generasjoner kan lære og minnes, poengterte Kolstad. 

—  HivNorge vil takke for støtte fra Fritt Ord, fra DAM-stiftelsen, fra Fond for lyd og bilde, fra Bergesenstiftelsen og fra Frode Strand-Nielsen. Uten denne støtten ville vi aldri klart å realisere dette sier Kolstad. 

Hva skjer på verdens aidsdag?

1. desember markerer vi verdens aidsdag. Det vil være en rekke arrangementer gjennom ettermiddagen og kvelden i Oslo.  Sammen med Anne Lindboe – ordfører i Oslo inviterer vi til avduking av blått skilt/ Oslo Byes Vel til minne om Sulpen i Keysers gate 5, som var det første permanente møtestedet her i landet for mennesker som lever med hiv.  

Avdukingen etterfølges av årets solidaritetsmarkering i Fagerborg kirke/Fagerborg menighet med appeller og musikalske innslag fra blant annet Ingrid Olava. Markeringen arrangeres sammen med Kirkens Bymisjon, Aksept Oslo og Oslo bispedømme

Etter solidaritetsmarkeringen er det Åpent hus og utdeling av Plussprisen i HivNorges lokaler i Oslo. Husk påmelding med hensyn til servering. Dagen avsluttes med filmpremiere på NRK. Det blir endelig mulig å se dokumentaren om hivhistorien i Norge «Positiv», laget av Zacapa Film! Dokumentaren sendes på NRK1 kl. 21.55 

Les også

schedule28.11.2024

→ Premiere på dokumentarfilm– om hiv 

Tirsdag var det duket for festpremiere for dokumentarfilmen Positiv. — Allerede i 2021 begynte arbeidet med filmen om hivhistorien, som nå skal stå på egne ben. Kveldens feiring av de som har bidratt inn i prosjektet var et flott punktum, sier generalsekretær i HivNorge, Anne-Karin Kolstad. Dokumentaren sendes på NRK1 1. desember klokken 21.55. 

schedule24.11.2024

→ Hva skjer på verdens aidsdag?

Verden markerer i år 1. desember under temaet “min helse, min rettighet”. Temaet setter fokus på tilgangen til behandling og forebygging for alle som er affektert av hiv, uavhengig av hvor man lever og hvem man er. Her er en oversikt over våre arrangementer på verdens aidsdag.