Assistert befruktning

Endringene i bioteknologiloven som åpner for at hivpositive og andre med alvorlige, kroniske seksuelt overførbare sykdommer kan få assistert befruktning for å hindre smitteoverføring trådte i kraft 1. juli 2013.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Sekretariatet

labelEmner:

De regionale helseforetakene har fått i oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet å sørge for et tilbud om slik behandling til hivpositive – enten ved å etablere et behandlingstilbud i Norge eller ved å kjøpe behandling i utlandet, for eksempel i Danmark eller Sverige som har etablert et behandlingstilbud til denne gruppen.

De regionale helseforetakene skal også sørge for at tilbudet om assistert befruktning til infertile gjøres tilgjengelig for infertile hiv- og hepatittsmittede.

Oppdragsdokument 2013 – tilleggsdokument etter Stortingets behandling av Prop. 149 S (2012-2013)

I tilfeller der mannen er hivpositiv kan det noen ganger være nødvendig å rense sæden for viruspartikler før den brukes – såkalt ”sædvask”. Dette er en metode som må godkjennes av Helsedirektoratet (jf. bioteknologiloven § 2-19) før den kan tas i bruk. Før direktoratet tar stilling til om metoden skal godkjennes, skal Bioteknologinemnda gis anledning til å uttale seg. Godkjenningssaken er nå under behandling i direktoratet.

Hivpositive som ønsker assistert befruktning kan kontakte sin fastlege for å komme i gang med prosessen.

Les også

schedule30.04.2024

→ Utbrudd av mpox i Stockholm

Ifølge folkehelsemyndighetene i Sverige, pågår det nå et utbrudd av mpox i Stockholm. De anbefaler derfor personer i risiko for å bli smittet med mpox, å vaksinere seg.

schedule30.04.2024

→ Høring om tilgang og prioritering av behandling

Helse- og omsorgsdepartementet har innhentet høringsinnspill i forbindelse med høringen «Rapport fra ekspertgruppen om tilgang og prioritering». HivNorge stiller seg bak ekspertgruppens anbefalinger, og vektlegger at det ikke innebærer likebehandling å behandle forskjellige personer og grupper, med forskjellige behov, alder, prognose, komorbiditeter osv likt.