camera_altFOTO: HivNorge
Lidenskapelig Sidibé åpnet konferansen
«Tilgang, rettferdighet, rettigheter nå!» er tema for det 21. internasjonale konferansen om hiv og aids som åpner i Durban i dag. Den foregår i Durban 16 år etter at forrige aidskonferanse ble holdt her i år 2000. Det er ventet 18.000 delegater og andre til konferansen ifølge offisielle tall.
scheduleOppdatert: 23.08.2017
createForfatter: I Durban: Olav André Manum (tekst)
labelEmner:
Under pressekonferansen som åpnet konferansen deltok FNs generalsekretær Ban Ki-Moon, Sør-Afrikas visepresident Cyril Ramaphosa, direktøren for UNAIDS Michel Sidibé, den sørafrikanskfødte skuespilleren Charlize Theron og andre.
Ikke uventet snakket både Ban og Ramaphosa om fremgangen som er gjort siden forrige gang konferansen ble holdt i Durban. Den gangen var bare én million av verdens hivpositive under behandling, i dag er det 17 millioner hivpositive som får medisinsk behandling. Det er virkelig fremgang, men det er fremdeles 20 millioner som ikke får medisinene som kan redde livet deres.
For 16 år siden var det ingen eller bare svært få rike som hadde tilgang på livreddende behandling i Sør-Afrika, i dag er nesten fire millioner under behandling, eller mer enn halvparten av alle som lever med hiv i landet. Talerne la vekt på at hivtallene går ned, færre dør av hivrelaterte sykdommer på verdensbasis, at smittetallene fra mor til barn er dramatisk redusert, at aidsrelaterte sykdommer er på tilbaketur og så videre.
Visepresident Cyril Ramaphosa – som mange tror vil bli Sør-Afrikas neste president – erkjente imidlertid at landet fremdeles har store utfordringer og at konferansen og deltagerne vil stille regjeringen overfor store utfordringer som landets politikere vil måtte ta stilling til.
UNAIDS-direktør Michel Sidibé leverte på sin side en lidenskapelig tale og en bønn om at innsatsen for å bekjempe aids ikke må stanse opp nå, på et tidspunkt da en aidsfri verden er mulig.
– Om vi ikke fortsetter investeringene nå, kan mye være bortkastet og vi når ikke målene om en aidsfri verden i 2030, sa Sidibé, det betyr at vi vil måtte starte på nytt og det vi har investert til nå vil være bortkastet hevdet han.
– Jeg er redd, gjentok Sidibé en rekke ganger og pekte på at de viktigste donorene reduseres sine innbetalinger til det globale fondet. Han pekte på at det på verdensbasis manglet mer enn én million helsearbeidere for å gjennomføre tiltakene som kan skape en aidsfri verden, han pekte på at verden stadig ser 1,9 millioner nye hivinfeksjoner hvert eneste år, han pekte på at det er nødvendig med medisintilgang for alle om vi skal stanse epidemien, han pekte på at man må løse problemene rundt intellektuell eiendom og at dette ikke må få være en årsak til å sikre folk flest behandling og helse, han pekte på at PrEP, forebyggende medisin, bør kunne gjøres tilgjengelig for store befolkningsgrupper og at dette, i tillegg til medisinering for ytterligere 20 millioner hivpositive vil kreve en oppgradering av mange lands helsevesen. Han pekte på at særlig utsatte og sårbare grupper ikke må møtes med kriminalisering og stigma, men må inkluderes i all forebygging og behandling, og han pekte på at menneskelige rettigheter også må gjelde innsatte i fengsler, i tillegg til msm, sexarbeidere, ungdom og transpersoner.
– Verdens donorer, nå er ikke tidspunktet for å redusere deres bidrag i kampen for en aidsfri verden, understreket Sidibé. – Jeg er redd for at vi ikke klarer å gå det siste stykket om dere gjør det, sa en engasjert, ja, sågar lidenskapelig Sidibé.
Les også
schedule24.11.2024
→ Hva skjer på verdens aidsdag?
Verden markerer i år 1. desember under temaet “min helse, min rettighet”. Temaet setter fokus på tilgangen til behandling og forebygging for alle som er affektert av hiv, uavhengig av hvor man lever og hvem man er. Her er en oversikt over våre arrangementer på verdens aidsdag.
schedule22.11.2024
→ Avduking av blått skilt på tidligere Sulpen
På verdens aidsdag 1. desember avdukes et blått skilt på det som var det første permanente møtestedet her i landet for mennesker som lever med hiv – som populært ble kalt Sulpen.