Tannhelse

En hivdiagnose kan i noen tilfeller gi rett til refusjon hos tannlegen. Det er i de tilfellene hvor en infeksjon i munn/kjeve/tenner kan innebære en alvorlig og livstruende risiko at man kan få refusjon.

scheduleOppdatert: 16.12.2022

createForfatter: Sekretariatet

labelEmner:

Regelverket sier at det kan gis stønad til «nødvendig infeksjonsforebyggende tannbehandling der infeksjon og/eller infeksjonsspredning fra munn/kjever/tenner kan innebære en alvorlig og livstruende risiko for en person, og der risikoen har sammenheng med personens medisinske tilstand og behandling.»

For å få refusjonen må dette dokumenteres. I praksis betyr det at man trenger en legeerklæring fra fastlege/infeksjonsmedisiner som bekrefter en hivdiagnose. Erklæringen må også si noe om at dersom man får en infeksjon i munn/kjeve/tenner så kan det innebære en alvorlig og livstruende risiko for vedkommende. Hvorvidt behandlingen som gis er infeksjonsforebyggende, er det tannlegen som skal vurdere. Eksempelvis regnes ikke kosmetiske inngrep som bleking av tenner og estetisk retting av tenner som infeksjonsforebyggende behandling.

Mange opplever at deres infeksjonsmedisiner ikke vil skrive en slik erklæring. Det er fordi deres immunforsvar er velfungerende og legen vurderer at en infeksjon ikke vil være alvorlig eller livstruende for dem. Tannlegene får ikke søkt om refusjon med mindre det er en legeerklæring som sier dette med alvorlig skade ved en infeksjon. Selv om munn- og tannhelse er tannlegens kompetansefelt, har ikke tannlegene mulighet til å overstyre legene/infeksjonsmedisinerne.

Helsedirektoratet er tydelige på at dette er det opp til legene å vurdere. Det vil også variere fra person til person om en infeksjon vil kunne bety alvorlig skade. Mulighetene for å få refusjon vil også kunne endre seg hvis en persons helsesituasjonen forandrer seg. Man kan både miste og oppnå retten til refusjon alt etter hvordan den enkeltes helsesituasjon er på det tidspunktet man får den infeksjonsforebyggende behandlingen.

Offentlige takster

Dersom man man fyller vilkårene for refusjon er det kun den delen av utgiftene til tannbehandling som dekkes av de offentlige takstene tannlegen kan kreve, som dekkes. Det resterende må pasienten dekke selv. Har tannlegen avtale med HELFO om direkteoppgjør, ordnes betaling fra HELFO. Har tannlegen ikke direkteoppgjør med HELFO, må pasienten legge ut for så å få refundert utleggene fra HELFO. Skjema kan lastes ned fra HELFO sin hjemmeside.

Mer informasjon om utgifter til tannbehandling finner du på på HELFO sine nettsider om regelverk og takster for tannlege og i rundskrivet.

Du kan også lese mer i Det Gule heftet, som utgis av Helse- og omsorgsdepartementet.

Les også

schedule05.07.2024

→ Til minne om Ulf Tveten

25. juni 2024 gikk Ulf Tveten bort. Gjennom hans åpenhet om å leve med hiv, samt hans engasjement i HivNorge, har han vært en viktig bidragsyter i kampen mot fordommer og stigma. Under bisettelsen i Vestre gravlund Nye kapell fredag 5. juli, holdt generalsekretær Anne-Karin Kolstad en minnetale på vegne av HivNorge og Helseutvalget. Minnetalen kan du lese her. 

schedule03.07.2024

→ 10 år som generalsekretær 

I mai 2024 var det ti år siden Anne-Karin Kolstad ble ansatt som generalsekretær i HivNorge. Med sin solide ledererfaring fra en rekke organisasjoner og unike evne til bygge nettverk og knytte kontakter, har hun bidratt til å utvikle HivNorge til en aktiv og utadrettet pasientorganisasjon med en tydelig brukerstemme. Vi har bedt henne skrive noen ord om sine ti år i sjefsstolen.