camera_altIllustrasjonsfoto: Crestock
Kjernejournal
I 2014 ble det innført en elektronisk tjeneste som inneholder viktige helseopplysninger hvor pasient og helsepersonell har tilgang til. Blir man akutt syk, har helsepersonell rask og sikker tilgang til opplysningene i din kjernejournal.
scheduleOppdatert: 04.11.2021
createForfatter: Sekretariatet
labelEmner: helseopplysningerkjernejournal
Kjernejournal er ikke det samme som journal ved regionale helseforetak eller journalen hos din fastlege. Det er Direktoratet for e-helse som har ansvaret for kjernejournal.
Formålet med en kjernejournal er økt pasientsikkerhet og gi helsepersonell bred tilgang til informasjon om legemidler, besøkshistorikk hos spesialisthelsetjenesten, allergier og andre opplysninger pasienten selv har registrert. Meningen er en bedre og mer effektiv helsetjeneste, enklere informasjonstilgang særlig i akuttmedisinske situasjoner.
Som pasient har man mulighet til å se hva som er registrert på en selv og få gjort rettinger. Man kan dessuten:
- Reservere deg mot å ha en kjernejournal
- Begrense tilgang til din kjernejournal
- Fjerne tilgang til kjernejournalen fra helsenorge.no
- Blokkere kjernejournalen for utvalgt helsepersonell
- Begrense tilgangen til hele eller deler av kjernejournalen for alt helsepersonell
Dette gjøres på helsenorge.no https://helsenorge.no/kjernejournal
Lov om kjernejournal: https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2014-06-20-42
Les også
schedule03.12.2024
→ Har vi viljen til å eliminere hiv og aids?
Det lever rundt 40 millioner mennesker med hiv i verden, ifølge UNAIDS. Majoriteten av dem tar hivmedisiner – medisiner som både redder liv og som fjerner risikoen for at andre kan bli smittet med hiv. Men 9,3 millioner har ikke tilgang til disse medisinene. Dette til tross for at det har eksistert effektiv hivbehandling i snart 30 år. Og dermed dør mange fortsatt av andre smittsomme sykdommer som tuberkulose, helt unødvendig!
schedule02.12.2024
→ Plussprisen 2024 går til Mathew
Under markeringen av verdens aidsdag søndag 1. desember, ble Plussprisen delt ut for første gang siden 2021. Årets pris går til Mathew for hans engasjement og utrettelige innsats for mennesker som lever med hiv, samt for å redusere stigma og øke kunnskap i samfunnet.