PrEP er god folkehelse

Den hivforebyggende behandlingen PrEP ble offisielt tilgjengelig på det norske markedet under blåreseptordningen fra begynnelsen av 2017. Nå debatteres det hvorvidt staten skal fortsette å finansiere ordningen.

scheduleOppdatert: 01.03.2019

createForfatter: Bente Bendiksen

labelEmner:

Til NRK Rogaland 16. desember uttrykker PrEP-bruker Heming Welde Thorbjørnsen bekymring for at den etterlengtede forebyggende medisinen mot hiv skal bli borte. – Prep er god folkehelse, og en bør gjøre ordningen enda mer tilgjengelig, sier Thorbjørnsen ril NRK Rogaland. Gjennom flere år arbeidet HivNorge aktivt for å få denne medisinen tilgjengelig i Norge. Etter omfattende påvirkningsarbeid godkjente helseminister Bent Høie behandlingen, som man da kunne få både hos fastlegen, Olafiaklinikken – klinikk for seksuell helse og hos infeksjonsmedisinere ved de ulike sykehusene rundt om i landet. Selv om PrEP er tilgjengelig for alle som er i risiko for å bli smittet med hiv, var primærmålgruppen for denne forebyggende behandlingen menn som har sex med menn.

Les også: Frykter å miste medisinen som forebygger hiv

Fra 1.1.2018 ble det en endring i finansieringsordningen, hvor finansiering av hivmedisiner ble flyttet fra Helfo og lagt under helseforetakene. En konsekvens av dette var at PrEP da kun kunne skrives ut av spesialisthelsetjenesten. Dette har ført til at personer som nå ønsker PrEP-behandling må inn i spesialisthelsetjenesten for å få den forebyggende behandlingen.

Gode resultater

Ifølge Folkehelseinstituttet har det vært en nedgang i antallet nye hividagnoser blant menn som har sex med menn og som har blitt smittet i Norge, etter at PrEP ble tilgjengelig. Rapporter fra Olafiaklinikken viser at PrEP gir gode resultater.

Leif-Ove Hansen, styreleder i HivNorge. Foto: Arne Walderhaug.

— Vi er ikke redde for at PrEP-ordningen ikke skal evalueres som positiv sier Leif-Ove Hansen, styreleder i HivNorge. Folkehelseinstituttet anslår at nedgangen blant msm som er smittet i Norge er en konsekvens av PrEP. — Det man burde se på er finansieringsordningen av PrEP-medisinene, og at de burde tilbake på blåresept slik at friske mennesker slipper å henvende seg til spesialisthelsetjenesten, og heller få oppfølging av sin fastlege, sier han.

Bekymret opposisjon

Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget skrev i sin innstilling til statsbudsjettet for 2019 at: «Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti viser til at regjeringen i Prop. 1 S (2017–2018) foreslo at finansieringen av flere legemiddelgrupper, herunder HIV-legemidler, skulle overføres fra folketrygden til de regionale helseforetakene. Stortinget sluttet seg til regjeringens forslag. Denne overføringen har imidlertid medført vansker for tilgangen på preeksponeringsprofylakse (PrEP), som er forebyggende behandling for pasienter i risikosonen for HIV-smitte. Disse medlemmer viser til at det nå meldes om at potensielle brukere av preeksponeringsprofylakse mot HIV må vente opp mot et år for å motta et tilbud som kan bidra til å redusere antallet HIV-tilfeller i Norge.  Disse medlemmer mener det er grunn til å være bekymret for at det er forhold ved organiseringen eller finansieringen av tilbudet som bidrar til at folk står lenge på venteliste. Disse medlemmer forventer at regjeringen bidrar til at det kommer på plass gode samarbeidsløsninger, slik de man har på Olafiaklinikken i Oslo, der spesialisthelsetjenesten kan samarbeide med fastlegene til PrEP-brukere.»

Opposisjonen i Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget viser uro for PrEP-brukerne i Norge. Høyres Sveinung Stensland derimot utalte til NRK Rogaland at han synes PrEP skal betales av brukerne selv, alternativt kan de jo bare endre adferd. — HivNorge er glad for opposisjonens merknad i innstillingen til Stortinget, sier Hansen, — men vi ønsker gjerne å få flyttet finansieringen av hivlegemidler, og da særlig PrEP, over til folketrygden igjen. Vi forstår det heller slik at fastlegene ikke ønsker å være i samarbeid på nåde av helseforetakene. Dette samarbeidet vil ikke være nødvendig hvis fastlegene igjen får muligheten til å forskrive og følge opp bruken av PrEP, som de kunne før finansieringen av legemiddelet ble flyttet til sykehusene. Det er ingen faglig grunn for at friske folk som ønsker en forebyggende behandling må på sykehusene for å få dette forskrevet hvis det ikke hadde vært for at alle hivlegemidler er finansiert gjennom sykehusene, slår Hansen fast.

Les også

schedule24.11.2024

→ Hva skjer på verdens aidsdag?

Verden markerer i år 1. desember under temaet “min helse, min rettighet”. Temaet setter fokus på tilgangen til behandling og forebygging for alle som er affektert av hiv, uavhengig av hvor man lever og hvem man er. Her er en oversikt over våre arrangementer på verdens aidsdag.

schedule22.11.2024

→ Avduking av blått skilt på tidligere Sulpen

På verdens aidsdag 1. desember avdukes et blått skilt på det som var det første permanente møtestedet her i landet for mennesker som lever med hiv – som populært ble kalt Sulpen.