Legespalten: Røyking blant hivpositive

Legespalten er en spalte hvor overlege Frank O. Pettersen svarer på medisinske hivrelaterte spørsmål, tidligere publisert i bladet Positiv. Her har vi samlet noen av spørsmålene.

scheduleOppdatert: 26.03.2019

createForfatter: Frank O. Pettersen

labelEmner:

Fra Positiv nr. 2-2018

På den amerikanske websida poz.com leser jeg at hivpositive i større grad enn befolkningen generelt røyker. I USA røyker over 40 prosent av alle hivpositive, mens det er rundt 20 prosent i den generelle befolkningen. I den samme artikkelen står det at hivpositive som røyker har større risiko for å dø enn andre røykere. Kjenner du til noe av dette?

Det stemmer at flere som lever med hiv, røyker enn i befolkningen sett under ett. Dette er den viktigste livsstilsfaktoren du som lever med hiv, virkelig bør forsøke å gjøre noe med om du vil unngå røykerelatert sykdom og for tidlig død – så alvorlig faktisk! Ingen andre livsstilsendringer vil ha i nærheten så positiv effekt på helsa di som det å slutte å røyke.

Spør om hjelp til dette når du går til fastlegen din, ring røyketelefonen, bruk nikotinerstatning eller hva som helst for å slutte å røyke. Og ikke gi opp eller la deg knuse av dårlig samvittighet eller skam om du ikke klarer det første gang, for sjansen for å lykkes øker med antallet ganger du prøver!

Dette med risiko er vanskelig. Sett at hivinfeksjon i seg selv kanskje gir noe økt risiko for hjertesykdom. Men hvis man da også røyker ganges utgangsrisikoen man har pga. hiv, arv, kjønn (for menn) og ev. andre sykdommer (høyt blodtrykk eller diabetes) med hverandre og med den økte risikoen forårsaket av røyking.

Effekten av røyking forsterkes hvis man allerede har litt økt risiko, f.eks. hvis risikoen for akutt hjerteinfarkt uten hiv er 1,0 og risikoen pga. røyking er 4,0, blir totalrisikoen 4,0 ganger høyere. Men hvis risikoen med hiv er 1,5 og risikoen pga røyking fortsatt er 4,0, blir totalrisikoen 6,0 ganger høyere. Mekanistisk kan man også forklare dette med at røyking påvirker den samme uheldige kroniske betennelsestilstanden som hivinfeksjonen også gjør.

Resultatet av det blir at de begge kan gi økt aterosklerose (åreforkalkning) og dermed økt risiko for hjerte-/karsykdom. Det samme kan gjelde for enkelte andre alvorlige sykdommer, men den gode nyheten er at risikoen for akutt hjerteinfarkt halveres allerede 24 timer etter røykeslutt.
– Frank O. Pettersen, ph. d., overlege ved infeksjonsavdelingen Oslo Universitetssykehus, Ullevål.

 

Hvis du har et spørsmål til denne spalten kan det sendes til post(at)hivnorge.no, eller ta kontakt gjennom vårt kontaktskjema.

Les også

schedule30.04.2024

→ Utbrudd av mpox i Stockholm

Ifølge folkehelsemyndighetene i Sverige, pågår det nå et utbrudd av mpox i Stockholm. De anbefaler derfor personer i risiko for å bli smittet med mpox, å vaksinere seg.

schedule30.04.2024

→ Høring om tilgang og prioritering av behandling

Helse- og omsorgsdepartementet har innhentet høringsinnspill i forbindelse med høringen «Rapport fra ekspertgruppen om tilgang og prioritering». HivNorge stiller seg bak ekspertgruppens anbefalinger, og vektlegger at det ikke innebærer likebehandling å behandle forskjellige personer og grupper, med forskjellige behov, alder, prognose, komorbiditeter osv likt.