PrEP-tilbudet i Oslo bryter sammen

Olafiaklinikken i Oslo stenger nå inntaket av nye PrEP-pasienter i Oslo. Over 200 står i kø og det er ikke ledig time før i oktober 2018.

scheduleOppdatert: 20.12.2022

createForfatter: Sekretariatet

labelEmner:

HivNorges styreleder Leif-Ove Hansen sier at noe må gjøres raskt for at folk som står i kø for å få PrEP ikke blir hivpositive mens de venter. – De som har funnet fram til PrEP-tilbudet ved Olafia vet som oftest at de er i risiko for hiv og trenger dermed en vurderingstime innenfor rimelig tid.  9 til 12 måneder er altfor lenge å vente, sier Hansen.

Oslo burde være den byen i Norge som hadde størst mulighet til å lykkes med en god og effektiv PrEP-behandling og oppfølging. Oppgaven med å starte og følge opp PrEP-pasienter i Oslo ble lagt til Olafiaklinikken, og oppstart var 5.januar 2017.

Olafiaklinikken er Norges største seksuelle helseklinikk, og er en del av landets største sykehus Oslo universitets sykehus (OUS), der også Norges største infeksjonsavdeling er. – Derfor burde det være nok penger og faglige ressurser innenfor samme sykehus til å gjennomføre dette populære og utrolig effektive forebyggingstiltaket, men nå har det altså stoppet det helt opp!

– HivNorge ser alvorlig på dette fordi vi vet fra forskning at 9 prosent av de som ønsker PrEP blir hivpositive hvis de venter et helt år. Vi har allerede personer som forteller at de hat blitt hivpositive mens de ventet på første PrEP konsultasjon fra Olafiaklinikken. Hvor mange flere skal bli hivpositive før det settes inn ressurser for å få vurdert de over 200 som venter på PrEP, spør lederen i HivNorge.

Videre mener HivNorge at OUS må ta ansvar ved å prioritere midler til å fjerne køen på PrEP pasienter, samt at det er nok infeksjonsleger og sykepleiere ved Olafia til å følge opp PrEP pasientene på en god måte. – Stortinget har vedtatt at det skal være et godt PrEP tilbud og det er også ønsket politikk helseminister Bent Høie. Dette er et tilbud OUS ikke kan strupe økonomisk.

HivNorge mener at et straks-tiltak bør resultere i at infeksjonspoliklinikken på Ullevål OUS, sammen med infeksjonsavdelingen på Ahus tar en dugnad for å få folk på PrEP før de blir hivpositive.

Les også

schedule08.03.2024

→ Kvinners helse og rettigheter i fokus  

På den internasjonale kvinnedagen 8. mars, rettes fokuset mot de ulike utfordringene kvinner står overfor, både nasjonalt og globalt. I likhet med UNAIDS vil HivNorge understreke behovet for å beskytte kvinners rettigheter for å sikre og ivareta helse, spesielt for jenter og kvinner som lever i fattigdom og i krigs- og konfliktområder. 

schedule07.03.2024

→ Informasjon til årsmøtets deltagere 

Vi har innkalt til ordinært årsmøte 21. mars 2024, kl. 18.30. Møtet holdes i HivNorges lokaler i Rosenkrantz' gate 4 i Oslo, men det vil også legges til rette for digital deltagelse. For å kunne delta på årsmøtet må du være medlem og ha betalt kontingent for 2023.