camera_altIllustrasjonsfoto: Crestock
Forsikring
Mange som har hiv opplever det vanskelig å skulle forholde seg til forsikringsselskaper, særlig på grunn av sin hivstatus. Ikke minst gjelder dette i arbeidsforhold, fordi det er pålegg i yrkesskadeforsikringsloven om at alle på en arbeidsplass skal være forsikret.
Retningslinjene for helsevurdering som er fastsatt av Finans Norge begrenser muligheten for mennesker som lever med hiv å tegne døds- og uførerisikoforsikringer. Derfor kan man nektes gjeldsforsikring og livsforsikring. Alternativt kan man betale en høyere premie og få tegnet forsikring for en kortere periode. Retningslinjene er ikke bindende for forsikringsselskapene, men de følges av de aller fleste norske selskapene.
https://www.finansnorge.no/tema/liv-og-pensjon/retningslinjer-for-helsevurdering/
Det er nemnda for helsevurderinger i Finans Norge som lager retningslinjene og reviderer disse jevnlig
https://www.finansnorge.no/tema/liv-og-pensjon/nemnda-for-helsevurdering/
Når man skal tegne forsikring blir man bedt om å fylle ut en helseerklæring. De opplysningene man gir her er grunnlaget for selskapets helsebedømmelse. Informasjonen som gis her brukes for å fastsette riktig pris og vilkår for din forsikring. Den som søker forsikring har plikt til å gi slik informasjon. Dersom informasjonen ikke er riktig, for eksempel man unnlater å opplyse om hivdiagnosen, vil man ikke få utbetalt erstatning om forsikringen blir utløst.
Helseopplysningene blir behandlet strengt konfidensielt. Selskapets ansatte har lovbestemt taushetsplikt. Det innhentes bare opplysninger som antas å ha betydning for risikovurderingen. De fleste opplysningene innhentes direkte fra deg gjennom helseerklæringen. For mennesker som lever med hiv vil det være nødvendig med supplerende opplysninger fra infeksjonslege, men ikke uten uttrykkelig samtykke fra den som søker forsikring.
https://www.finansnorge.no/tema/liv-og-pensjon/helseopplysninger-ved-tegning-av-forsikring/
Les også
schedule06.12.2019
→ Gratis hepatitt B-vaksine
Helsedirektoratet presiserer i et brev til alle helseforetakene at hepatitt B-vaksinen skal tilbys gratis alle som lever med hiv, menn som har sex med menn og heteroseksuelle som har spesielt høy risiko for smitte.
schedule03.12.2019
→ Et medisinsk tilbakeslag
Anbudsordningen slik den fungerer i dag, legger opp til at infeksjonsleger i Norge, som de eneste i verden, må argumentere for å kunne følge de internasjonale retningslinjene for hivbehandling, skriver legene Trøseid, Bakken-Krahn og Ormaasen i denne kronikken.