camera_altMikhail Pavstyuk/unsplash.com
Hiv og straffeloven
Stortinget vedtok 13. juni 2017 nye bestemmelser i straffeloven om smitteoverføring av alvorlige sykdommer mellom mennesker, og bestemmelsene trådte i kraft 1. juli 2017. Den forhatte «hivparagrafen» ble dermed historie. Straffeloven fikk med dette en generell bestemmelse om smitteoverføring.
Loven gjelder generelt og er ikke knyttet opp mot smittevernlovens begreper. Dette betyr at loven ikke omfatter hiv spesielt. Justisdepartementet er veldig klare på at loven gjelder overføring av smitte generelt og ikke er laget for å straffe overføring av seksuelt overførbare infeksjoner.
Det å utsette noen for risiko for smitte er omfattet av bestemmelsen, men bare der det er en reell fare for at smitte kan overføres. Departementet påpeker at de ikke ønsker at klart klanderverdig adferd skal være lovlig og straffefri. Ved smitte ved seksuell omgang presiseres det at smitte ofte kommer på grunn av «faktorer utenfor gjerningspersonens kontroll».
Loven skal ikke ramme den som gjør det som er mulig å forhindre smitte ved seksuell omgang. Departementets uttrykkelige uttalelse i proposisjon 120L om at medisinsk behandling fritar for straff, er et slikt grep, på linje med kondombruk. Dette betyr at mennesker med kjent hivstatus som enten er på vellykket behandling og uten påvisbart virus eller bruker kondom, ikke kan straffes. Dette er en oppfordring til å la seg teste og et klart signal om at mennesker som lever med hiv har et seksualliv som alle andre. For å si det enkelt: Test deg og begynn på behandling, eller bruk kondom.
Samtykkebestemmelsen er utvidet til å gjelde alle, uten krav til forutgående smittevernveiledning. Dette betyr at den som informerer en seksualpartner om sin hivstatus ikke kan straffes. Dette innebærer ikke plikt til å informere. Det betyr at bestemmelsen ikke kommer til anvendelse når det er informert, og partneren likevel lar seg «utsette for smitterisiko». Et eksempel på at samtykke er innforstått, er når partneren bruker PrEP.
Skyldkravet er grov uaktsomhet slik at at normal seksuell omgang ikke kan straffes. Det er særlig smittefarlig adferd som skal kunne gi straff. Dette vil i praksis si der man unnlater å ta sine medisiner og har mye ubeskyttet sex eller har hatt en truende eller voldelig adferd.
I de senere årene har bruken av bestemmelsene i straffeloven om smitteoverføring vært brukt i forbindelse med andre seksuallovbrudd som voldtekt og sex med mindreårige. I et kjent tilfelle ble det frifinnelse fordi vedkommende var på behandling og ikke smitteførende. Det er gledelig at lovgiver nå kommer etter.
Kort oppsummert betyr den nye loven i forhold til hiv:
Vellykket behandling fritar for straff
Kondom fritar for straff
Oralsex fritar for straff
Samtykke fritar for straff
Kun når det er spesiell grunn til det skal straff brukes ved smitteoverføring fra sexarbeidere, mellom injiserende rusbrukere og fra mor til barn.
Hiv-Norden har laget en enkel liten brosjyre som forklarer hvordan straffeloven i de ulike nordiske landene forholder seg til hivsmitte. Brosjyren er oppdatert i juli 2018 og den er på engelsk. Du kan laste den ned herfra: HIV and the criminal code in the Nordic countries.
Les også
schedule22.10.2024
→ Mpox-utbrudd i Oslo
HivNorge er gjort kjent med det er oppdaget tre tilfeller av mpox i Oslo. Noen av de smittede har vært på to arrangementer for menn som har sex med menn i Oslo 6. oktober og 12. oktober. Alle som har vært på disse arrangementene og opplever å ha symptomer på mpox bør oppsøke lege for å sjekke seg.
schedule18.10.2024
→ Høring i Utenriks- og forsvarskomiteen
HivNorge ber om at støtten til UNAIDS og Det globale fondet styrkes i årets høring i Utenriks- og forsvarskomiteen. Les høringsinnspillet i sin helhet her.