Legespalten: Date en hivpositiv

Legespalten er en spalte hvor overlege Frank O. Pettersen svarer på medisinske hivrelaterte spørsmål, tidligere publisert i bladet Positiv. Her har vi samlet noen av spørsmålene.

scheduleOppdatert: 16.12.2022

createForfatter: Frank O. Pettersen

labelEmner:

Fra Positiv nr. 2-2018

Jeg er ung mann og har for en kort stund siden begynt å date en mann som fortalte at han var hivpositiv, og at han går på gode medisiner og at virusmengden er lik null i kroppen. Dette er første gangen jeg har datet noen som har dette viruset. Jeg ble verken redd eller avskrekket fra å fortsette å date ham, men mer nysgjerrig. Er det informasjon du kan gi meg om hiv, PrEP og annet som kan være viktig og greit for meg å lese?

Så fint at daten din og du allerede har etablert et slikt tillitsforhold at han følte han kunne dele hivstatusen sin med deg, og at du ikke lot deg skremme. Det er jo dit vi ønsker at alle i samfunnet skal komme.

En person med hiv som står på behandling og ikke har målbart virus i blodet, kan ikke smitte andre med hiv. Dermed er det heller ikke grunn for at seksualpartneren hans (her: du) trenger forebyggende hivbehandling (PrEP).

Dette forutsetter selvsagt at daten din fortsetter å ta hivmedisinene som forskrevet. Etter hvert som dere kanskje blir et kjærestepar, kan du f.eks. spørre om å få bli med kjæresten din på hivkontroll. Hvis han synes det er greit, kan dere kanskje få svar på ting dere lurer på der. De fleste infeksjonspoliklinikkene vil ha noe skriftlig informasjonsmateriell.

Om dere har sex med andre partnere, bør dere sjekke dere for andre seksuelt overførbare infeksjoner. Du bør kanskje av den grunn tilbys PrEP hvis dere ikke bruker kondom ved analsex med andre partnere. Da kan dere i så fall få informasjon fra helsepersonell som utfører SOI-sjekk og tilbyr PrEP.

Brukerorganisasjonene, helseinstitusjonene, Folkehelseinstituttet, WHO, CDC med flere har også en del informasjon på sine hjemmesider. Det er i grunn ikke mangel på informasjon som er problemet, men å kunne velge riktig informasjon. Det er en del dårlig dokumentert og faktisk både dårlig og skadelig informasjon ute på det berømmelige nettet. Hvis noe høres for utrolig ut til å være sant, er det som regel ikke sant.
– Frank O. Pettersen, ph. d., overlege ved infeksjonsavdelingen Oslo Universitetssykehus, Ullevål.

 

Hvis du har et spørsmål til denne spalten kan det sendes til post(at)hivnorge.no, eller ta kontakt gjennom vårt kontaktskjema.

Les også

schedule05.07.2024

→ Til minne om Ulf Tveten

25. juni 2024 gikk Ulf Tveten bort. Gjennom hans åpenhet om å leve med hiv, samt hans engasjement i HivNorge, har han vært en viktig bidragsyter i kampen mot fordommer og stigma. Under bisettelsen i Vestre gravlund Nye kapell fredag 5. juli, holdt generalsekretær Anne-Karin Kolstad en minnetale på vegne av HivNorge og Helseutvalget. Minnetalen kan du lese her. 

schedule03.07.2024

→ 10 år som generalsekretær 

I mai 2024 var det ti år siden Anne-Karin Kolstad ble ansatt som generalsekretær i HivNorge. Med sin solide ledererfaring fra en rekke organisasjoner og unike evne til bygge nettverk og knytte kontakter, har hun bidratt til å utvikle HivNorge til en aktiv og utadrettet pasientorganisasjon med en tydelig brukerstemme. Vi har bedt henne skrive noen ord om sine ti år i sjefsstolen.