Legespalten: Målbare virus

Legespalten er en spalte hvor overlege Frank O. Pettersen svarer på medisinske hivrelaterte spørsmål, tidligere publisert i bladet Positiv. Her har vi samlet noen av spørsmålene.

scheduleOppdatert: 26.03.2019

createForfatter: Frank O. Pettersen

labelEmner:

Fra Positiv nr. 4-2018

I dag er (nesten) alle hivpositive her i landet på såkalt vellykket behandling, det vil si at det ikke finnes målbare virus i blodet. Vil det også si at om hivpositive på vellykket behandling tok en hivtest ville den ikke slå positivt ut? Hvis ikke, hvorfor?

Godt spørsmål. Den vanlige hivtesten som man tar for å sjekke om man er smittet eller ikke, måler ikke mengden virus i blodet. Den testen påviser biter av viruset – såkalte antigener – som immuncellene i blodet spytter ut etter å ha funnet viruset, og om immunforsvaret har laget antistoffer mot hiv. Den testen forblir derfor positiv uavhengig av om man står på behandling eller ei, for antistoffene mot hiv består. Når vi måler selve virusmengden i blodet, telles antall viruspartikler som sirkulerer i blodet. Med vellykket behandling faller antallet viruspartikler til under testens følsomhetsgrense.
– Frank O. Pettersen, ph. d., overlege ved infeksjonsavdelingen Oslo Universitetssykehus, Ullevål.

 

Hvis du har et spørsmål til denne spalten kan det sendes til post(at)hivnorge.no, eller ta kontakt gjennom vårt kontaktskjema.

Les også

schedule26.07.2024

→ Hiv og stigma i helsevesenet

En europeisk undersøkelse viser at opp mot 69% av alle som møter mennesker med hiv gjennom sin profesjon, har manglende kunnskap om overføring og forebygging av hiv. Mer enn halvparten av respondentene rapporterte at de følte en grad av bekymring når de visste at pasienten levde med hiv, for eksempel ved blodprøvetaking eller sårstell.

schedule26.07.2024

→ Når helse ikke kan prioriteres 

Sterke vitnesbyrd fra krigsherjede områder som Ukraina, Armenia, Palestina og Sudan viser at mange som lever under umenneskelige forhold må prioritere sikkerhet og trygghet, og at helse og medisiner ofte kommer i annen rekke.