camera_altFoto: Justin Sullivan/Getty Images
Legespalten: Ta medisiner med mat
Legespalten er en spalte hvor overlege Frank O. Pettersen svarer på medisinske hivrelaterte spørsmål, tidligere publisert i bladet Positiv. Her har vi samlet noen av spørsmålene.
Fra Positiv nr. 1-2018
Jeg leser på nettet at noen av hivmedisinene skal tas med mat mens andre skal tas på tom mage (empty stomach). Hvorfor skal noen tas med mat mens andre skal tas mens det rumler i magen? Og hva er egentlig en tom mage?
Det er riktig at noen medisiner bør tas med mat og andre uten eller på såkalt tom mage. Dette skyldes at noen medisiner lettere tas opp i tarmen om det samtidig er mat til stede. For medisinen Genvoyas del for eksempel, er det slik at et måltid som inneholder fett gjør opptaket av medisinen mer effektivt. Dette kan gjelde flere andre typer medisiner også.
Hva er en tom mage? Det er et godt spørsmål i grunn og greit å få avklart. For de fleste vil magesekken tømme seg ganske fort etter et måltid, men det avhenger av hvor mye du har spist og hvor fort akkurat din mage tømmer seg. Vi sier at om man kaster opp mer enn en halvtime etter du tok medisinen, kan du regne med at den har passert videre til tynntarmen slik at du ikke trenger å ta ny dose. Vi sier likevel at man er fastende, dvs, har tom mage først etter minst fire til seks timer.
– Frank O. Pettersen, ph. d., overlege ved infeksjonsavdelingen Oslo Universitetssykehus, Ullevål.
Hvis du har et spørsmål til denne spalten kan det sendes til post(at)hivnorge.no, eller ta kontakt gjennom vårt kontaktskjema.
Les også
schedule05.10.2024
→ Satsing på global helse redder liv
Investeringer i arbeidet mot hiv, tuberkulose og malaria har reddet 65 millioner mennesker siden 2002. – Hvert liv som reddes, og hver infeksjon som avverges, har en mangedoblet effekt i familier, samfunn og hele nasjoner, sier Peter Sands, administrerende direktør i Det globale fondet mot bekjempelse av aids, tuberkulose og malaria.
schedule23.09.2024
→ Bli med i en viktig studie om aldring og hiv
Universitetet i Oslo (UiO) har satt i gang en viktig forskningsstudie som fokuserer på mennesker som har levd lenge med hiv og deres erfaringer med aldring. Målet med studien er å forstå bedre hvordan det er å eldes med hiv og hvordan helse- og sosialtjenester kan tilpasses for å møte behovene til denne gruppen. Personer som har levd med hiv lenge oppfordres til å delta i studien.