Legespalten: Tre piller i uka

Legespalten er en spalte hvor overlege Frank O. Pettersen svarer på medisinske hivrelaterte spørsmål, tidligere publisert i bladet Positiv. Her har vi samlet noen av spørsmålene.

scheduleOppdatert: 26.03.2019

createForfatter: Frank O. Pettersen

labelEmner:

Fra Positiv nr. 2-2018

Jeg leste nylig en sak på nettet (poz.com) at en undersøkelse blant hivpositive som gikk på Atripla ble bedt om å ta én pille tre dager i uka (mandag, onsdag og fredag) i stedet for hver dag som er anbefalt. Resultatene viste at CD4-tallene holdt seg like høyt, og at virusmengden fortsatt ikke var målbar. Deltakerne opplevde bedre søvn, og benmassen og nyrefunksjonen var bedre. Er en framtid med bare én pille i uka snart her?

Det stemmer at en gruppe i Barcelona har gjennomført en liten studie med 61 pasienter der halvparten reduserte antall Atripla-doser til annenhver dag og sammenliknet hvordan dette gikk med dem som fortsatte med standard daglig dosering. Hensikten var å se om man kunne redusere forekomsten av bivirkninger og behandlingsutgiftene. Etter seks måneder var det ingen som sviktet på behandlingen i gruppen med annenhver dag-dosering. Forekomsten av bivirkninger når det gjaldt søvnvansker var redusert. I tillegg så man noe bedring i bentetthet og nyrefunksjon.

Siden denne studien var liten, bør funnene bekreftes i en større studie over lengre tid for å se om effekten vedvarer over tid. Det er flere studier på forenkling av hivbehandlingen med andre typer hivmedisiner også, særlig blant dem som har oppnådd å bli «undetectable», altså som ikke lenger har målbart virus i blodet. Dette er lovende, og jeg tror vi kommer til å se en endring i foreskrivningspraksis ganske snart.

Om vi kommer til én pille per uke, er ikke sikkert og varierer med egenskapene til den enkelte medisinen som ikke må brytes ned for fort i kroppen. I så fall bortfaller effekten, og virusproduksjonen kan ta seg opp igjen, og risikoen for resistensutvikling kan øke.
– Frank O. Pettersen, ph. d., overlege ved infeksjonsavdelingen Oslo Universitetssykehus, Ullevål.

 

Hvis du har et spørsmål til denne spalten kan det sendes til post(at)hivnorge.no, eller ta kontakt gjennom vårt kontaktskjema.

Les også

schedule10.04.2024

→ Forebygging, testing og behandling eliminerer hiv

Tidlig diagnostikk, raskest mulig oppstart med antiretroviral behandling av hivinfeksjon, kondombruk og tilbud om forebyggende behandling (PrEP) til spesielt risikoutsatte er de viktigste hivforebyggende tiltakene, ifølge Folkehelseinstituttet.

schedule05.04.2024

→ Husk søknadsfristen til Hivfondet

Lever du med hiv og er i en vanskelig økonomisk situasjon? Neste søknadsfrist for Hivfondet er 1. mai.