Temamøter
HivNorge arrangerer jevnlig temamøter rettet mot hivpositive og andre interesserte. Temaene varierer fra praktiske informasjonsmøter til diskusjonsmøter om ulike problemstillinger knyttet til det å leve med en hivinfeksjon.
Har du temaer du gjerne vil at vi skal ha møte om? Send oss gjerne et forslag på e-post.
Tidligere temamøter:
Temakveld 8. mars om hiv og kvinnehelse
I anledning kvinnedagen setter vi fokus på kvinnehelse og hiv. Er det noe man bør være ekstra oppmerksom på som kvinne som lever med hiv? Åse Haugstvedt, lege og spesialist ved Olafiaklinikken, vil ta oss igjennom kveldens tema. Hun har tidligere innledet på HivNorges kvinneseminar. Det vil som alltid bli tid til spørsmål og diskusjoner, og gode samtaler.
Temakveld 15. februar kl. 17.30 om dagens medisineringssituasjon
Et vedtak i Stortinget i desember 2016 kan føre til at mennesker som lever med hiv i Norge kan få tilgang på færre medisiner enn tidligere. En av konsekvensene kan være at de som lever med hiv ikke lenger får tilbud om én pille om dagen, men kan måtte gå tilbake et regime med to eller tre daglige piller. HivNorge jobber politisk for å sikre at dette ikke skal bli en realitet, men synes det er viktig å informere alle som kan bli berørt av dette om situasjonen. Vi vil derfor gi en orientering om situasjonen slik den er nå og hva som er mulige konsekvenser. I tillegg har vi invitert Eirik Pettersen, infeksjonslege ved Ahus, for å gi oss innspill fra medisinsk side.
Torsdag 14. desember 2017 kl. 17.30: Isolasjon og ensomhet
Hva har hiv gjort med følelseslivet? Mange har vært redde for å finne seg en ny partner eller å ha sex. Redselen for avvisning har vært stor. For flere har hiv bidratt til isolasjon, ensomhet og mangel på nærhet. Karin, som har levd med hiv noen år, fortalte om sine egne erfaringer.
Torsdag 31. august 2017 kl. 17.00: Straffeloven
Hivparagrafen er borte – hva betyr det? Stortinget vedtok i juni nye bestemmelser i straffeloven om smitteoverføring av alvorlige sykdommer. Mennesker som lever med hiv som enten er på behandling eller bruker kondom, kan ikke lenger straffes. HivNorges juridiske rådgiver Johan Hougen orienterte.
Torsdag 15. juni 2017 kl. 17.00: Temakveld for eldre som lever med hiv (50+)
HivNorge vil satse på ulike tiltak til mennesker som lever med hiv og har passert 50 år. Forsker Arne Grønningsæter ga en liten gjennomgang av pilotstudien til FAFO, som beskriver situasjonen mange eldre med hiv opplever – både knyttet til fortid, nåtid og fremtid. Det er nedsatt en liten arbeidsgruppe som skal gi HivNorge innspill og ideer til tiltak organisasjonen skal arbeide videre med.
Onsdag 31. mai 2017 kl. 18.00: Temakveld for pårørende til mennesker som lever med hiv
HivNorge inviterte til temakveld for pårørende til mennesker som lever med hiv. Infeksjonslege Eirik Pettersen fra Ahus fortalte mer om hiv, medisinering og det å leve med hiv. En pårørende fortalte også om hvordan hun har opplevd at hennes søster fikk hiv og lever med dette i dag.
Tirsdag 14. mars 2017 kl. 17.00: Temakveld – kvinner med hiv
Infeksjonslege Bente Bergersen fra Ullevål sykehus’ infeksjonsklinikk er en av landets mest erfarne spesialister på hiv. Hun har jobbet i mer enn tyve år med pasienter som lever med hiv. Hun kom for å snakke om kvinnehelse og hiv. Temaer hun var innom; hivmedisiner og benskjørhet, behandling under svangerskap, assistert befruktning og smitte ved amming. Ullevål er også i gang med en kartlegging av sine pasienters psykiske helse. Dette ble det orientert om.
Torsdag 2. mars 2017: Sex, piller og moral. Har hivviruset fungert som en katalysator for et internt moralpoliti i homomiljøet? Har PrEP igjen aktualisert debatten om promiskuitet og monogami? Hiv har gått fra å være en dødelig sykdom til en kronisk tilstand med normale livsutsikter, men sykdommen er like fullt omsluttet av skam. I homoseksuelle miljøer er spørsmål om løssluppenhet og moral blitt trukket inn i diskusjonen om forebyggende medisin – PrEP. I samarbeid med FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, inviterte HivNorge til debatt med lege Ketil Slagstad, sexolog Tore Holte Follestad, PrEP-bruker Torgeir Meland Landaas og Umar Ahmed. Debatten ble ledet av journalist Øystein Løwer. Debatten ble streamet via YouTube, og du kan fortsatt se den her.
31. januar 2017: Hva kan dukke opp etter sexkosen?
Ulike sider ved å leve med hiv er oftest vårt hovedfokus når vi vi inviterer til temakveldene våre. Denne gangen inviterte vi deg til å høre andre ting som også kan dukke opp som resultat av sexkosen – ja, med unntak av graviditet. Infeksjonsoverlege på Ahus, Eirik Pettersen, snakket om gonore og syfilis, hvordan det smitter, hvordan det behandles og alt annet du kanskje ikke visste om andre seksuelt overførbare sykdommer.
6. desember 2016 kl. 17–20: Vaksiner for personer som lever med hiv.
Bør mennesker som lever med hiv ta influensavaksinen? Er det noen reisevaksiner hivpositive ikke bør ta? Overlege Frank Pettersen fra Oslo universitetssykehus snakket om vaksiner for mennesker som lever med hiv.
1. desember 2016 kl. 12.00–15.30: Verdens aidsdag-seminar på Eldorado Bokcafé, Torggata 9 A.
30. november 2016 kl. 18.00–21.30. HivNorge, Aksept og Prostituertes Interesseorganisasjon i Norge (PION) inviterte til pils og politikk på faglig vorspiel til VAD. Her var det rus og grenser, samt regjeringens nye reseptordning for hiv-medisiner som ble diskutert. Bandet Sir Afrika hadde konsert før og etter debattene. Kveldens ordstyrer varr prest i Den norske kirke, Petter Normann Dille, kjent blant annet gjennom sin YouTube-kanal. Arrangementet fant sted i andre etasje på Internasjonalen i Oslo Youngstorget 2 A, 0181 Oslo.
27. oktober 2016 kl. 16–18: Informasjonsmøte for personer med innvandrerbakgrunn, om seksuelt overførbare infeksjoner. Tverrkulturell Helseinfo (THI) er en forening som driver med informasjonsformidling til personer med innvandrerbakgrunn. Denne kvelden vil handle om seksuelt overførbare infeksjoner. Målet er å bidra til økt kunnskap og bevissthet om seksuelt overførbare sykdommer og ha dialog om temaet.
20. september 2016 kl. 16–19: Sosialt nettverksmøte med den rumenske organisasjonen Semper Musica Association. I anledning studiebesøket fra Semper Musica Association inviterte HivNorge medlemmer, organisasjoner og andre interesserte til sosialt nettverksmøte med mat og drikke. Semper Musica Association jobber med seksualopplysning og forebygging av hiv og soi i Romania.
31. august 2016 kl. 17–20: Oppdatering fra Bionor om immunbehandling av hiv. Det norske firmaet Bionor arbeider med å utvikle en vaksine til behandling av hiv, som heter Vacc-4x. Vi har invitert en representant fra Bionor til å fortelle oss mer om arbeidet med vaksinen og hva som er deres plan fremover i arbeidet. Spørsmål og diskusjon etter at representanten fra Bionor holdt sin innledning.
26. mai kl. 17.30–21.00: RISIKOFRI SEX – hvilke grenser finnes? Enkelte hevder at hivpositives sexliv er kriminalisert gjennom straffelovens særskilte bestemmelser om smitteoverføring. Er det slik, eller hvor går grensen? En nylig avsagt dom i Stavanger tingrett gir veiledning. HivNorges jurist Johan P. Hougen tok oss gjennom spørsmål og avklaringer som dommen gir oss.
21. april 2016 kl. 18–21: Fuckshop med Walter Heidkampf fra Helseutvalget. Alt om det man trodde man visste, og alt annet man trenger å vite om analsex var tema denne kvelden. Mange har spørsmål om analsex; Trenger det gjøre vondt? Kan man bli slapp av for mye analsex? Disse og andre spørsmål man lurte på.
10. mars 2016 kl. 17.30–20: To be or not to be. For Jens Harald ble åpenhet om hans hivstatus et – å være eller ikke være.
Ikke være – var enstydig med å leve i skjul. Å være – var å være seg selv, hele seg selv, og det inkluderte hiv. Jens Harald innledet om hva åpenhet betyr for ham og inviterte til dialog.
25. februar 2016: To wear or not to wear? Myter og sannheter om seksualvaner. Menn som har sex med menn (msm) kjenner som regel til faren for å bli smittet av hiv og andre seksuelt overførbare infeksjoner (soi). Msm har vært målgruppen for utallige kampanjer som skal få opp kondombruken. Hvorfor velger likevel mange bort kondomet? Opplever vi en informasjonstretthet? Er vi trette på å bli fortalt hva vi skal og bør gjøre? HivNorge og LLH inviterte til debatt om myter, sannheter og erfaringer om skeiv sex, hiv og soi og seksualvaner med utgangspunkt i utenrikskommentator Frank Rossaviks kronikk i Aftenposten og den påfølgende debatten på nettstedet Gaysir. I panelet: Frank Rossavik, HivNorge, Helseutvalget og LLH. Debatten ledes av Øystein Johan Gautvik Løwer, journalist i TV2. Se debatten her.
16. februar 2016: Vil en eventuell frihandelsavtale for tjenester ha betydning for hivpositive? Petter Slaatrem Titland (31) er leder i Attac Norge. Attac Norge er en del av en internasjonal bevegelse som mener at mekanismer i den globale økonomien er blant de største drivkreftene bak vedvarende fattigdom og udemokratiske politiske beslutninger. Han snakket om TISA (Trade in Services Agreement) – frihandelsavtalen for tjenester, tjenestetilbud og pasientrettigheter.
20. januar 2016: Hivmedisiner, bivirkninger, langtidsvirkninger og interaksjoner med andre medisiner. HivNorge får mange henvendelser om hivmedisiner og mange som lever med hiv har ønske om mer informasjon. Derfor inviterte vi Merete Klausen fra Apotek 1 i Storgata, Oslo, til å dele sin kunnskap med oss. Merete Klausen vant Plussprisen i 2013 for sin innsats på hivfeltet og innehar også ordenen Det giftige kors, Crux venenifera, den høyeste utmerkelse innen norsk farmasi.
15. desember 2015: Visning av foredrag av Frank Warren, mannen bak bloggen www.postsecrets.com Hver dag får Frank Warren tilsendt postkort med hemmeligheter og hver søndag deler han disse på www.postsecrets.com. Så langt har postmannen levert over én million hemmeligheter, og nettsiden hans er verdens mest besøkte reklamefrie blogg. HivNorge filmet foredraget han holdt på verdens aidsdag og viste det 15. desember.
22. oktober 2015: HivNorge inviterte til medlemsmøte, en uformell sammenkomst med utveksling av innspill og ideer om hvilke tilbud HivNorge skal ha i fremtiden.
20. juni 2015: Fra negativ til positiv. «Vær den forandring du vil se i verden». Foredrag av Bergljot Rosvoll handler om hvordan våre egne negative tanker og følelser kan stå i veien for det livet vi ønsker å leve – og hva vi kan gjøre med det. Du vil få verktøy for å håndtere grubling, smerte og et kranglete hode” – samtidig som du får gjort det som er viktig og verdifullt for deg.
21. mai 2015: Miniseminar om PrEP og MSM (menn som har sex med menn). Vil du vite mer om PrEP og om det kan være aktuelt for deg, er dette seminaret for deg! Innledninger av Michelle Hanlon, overlege ved Olafiaklinikken og Leif-Ove Hansen, leder HivNorge.
Les også
schedule22.10.2024
→ Mpox-utbrudd i Oslo
HivNorge er gjort kjent med det er oppdaget tre tilfeller av mpox i Oslo. Noen av de smittede har vært på to arrangementer for menn som har sex med menn i Oslo 6. oktober og 12. oktober. Alle som har vært på disse arrangementene og opplever å ha symptomer på mpox bør oppsøke lege for å sjekke seg.
schedule18.10.2024
→ Høring i Utenriks- og forsvarskomiteen
HivNorge ber om at støtten til UNAIDS og Det globale fondet styrkes i årets høring i Utenriks- og forsvarskomiteen. Les høringsinnspillet i sin helhet her.