100% effektiv hivforebygging

Resultater fra studien PURPOSE 1 viser at den hivforebyggende behandlingen Lenacapavir som injeksjon to ganger i året, er 100% effektiv. Blant deltakerne i studien, var det ingen som var blitt smittet med hiv.

scheduleOppdatert: 24.07.2024

createForfatter: Bente Bendiksen

labelEmner:

Resultatene fra studien er et av de store medisinske høydepunktene under AIDS 2024. Studien vurderte effektiviteten ved bruk av tre varianter av PrEP blant ciskvinner i Sør-Afrika og Uganda. Med ciskvinner menes kvinner som ble tildelt kjønn som kvinne ved fødsel og som identifiserer seg som kvinner.

En gruppe fikk langtidsvirkende injeksjoner av Lenacapavir to ganger i året og en annen daglig tablett med Descovy. I tillegg fikk en mindre tredje gruppe daglig tablett med Truvada. Totalt deltok 5300 ciskvinner mellom 16 og 25 år i studien, hvor 2134 mottok injeksjonsbehandlingen med Lenacapavir.

Resultatene viser lavere etterlevelse blant de som tok daglige tabletter. De som mottok injeksjoner hadde høyrere etterlevelse, med 91,5 % av deltakerne som fikk injeksjonen på korrekt tid etter 26 uker og 92,8% etter 52 uker.

Blant personene som mottok daglig PrEP testet 2,02% av de som fikk Descovy positivt og 1,69 % av de som fikk Truvada positivt på hiv. Ingen av dem som fikk Lenacapavir som injeksjon testet positivt.

Neste del av studien, PURPOSE 2, vil se på effekten av Lenacapavir som hivforebyggende PrEP to ganger årlig, blant cismenn som har sex med menn, transmenn, transkvinner og ikke-binære som har sex med partnere som har blitt tildelt mannlig kjønn ved fødsel, i Argentina, Brasil, Peru, Sør-Afrika, Thailand og USA.

I en pressemelding, sier IAS’ president Sharon Lewin, at dette gjennombruddet har et enormt potensial, som kan fremskynde den globale fremgangen innen hivforebygging. – Vi står alle i takknemlighet til de tusener av unge kvinner i Sør-Afrika og Uganda, som meldte seg frivillige til å være en del av denne studien. Nå venter vi ivrig på resultatene fra PURPOSE 2, som vurderer to ganger årlig lenacapavir for hivforebygging i andre grupper og land. I mellomtiden, må alle beslutningstakere jobbe sammen for å øke rettferdig foredling av eksisterende hivforebyggende alternativer, og gjøre mer for å forberede seg på fremtidige alternativer, slik som lenacapavir som PrEP, oppfordrer Lewin.

Les mer her: Full Efficacy and Safety Results for Gilead Investigational Twice-Yearly Lenacapavir for HIV Prevention Presented at AIDS 2024

Les også

schedule21.01.2025

→ Forslag til endringer i helsetilsynsloven og ny meldeordning

Helse- og omsorgsdepartementet har lagt frem forslag til flere lovendringer som skal styrke arbeidet med å forebygge, avdekke og avverge av alvorlige hendelser i helse- og omsorgstjenesten. HivNorge er skeptisk til om endringene departementet foreslår vil oppnå disse formålene.

schedule15.01.2025

→ Hva ønsker du å snakke om hos fastlegen din?

Alle som lever med hiv i Norge får hivmedisiner på sykehus. Fastleger følger opp andre deler av helsen din. Vi i Kirkens bymisjon Aksept og HivNorge jobber med at fastlegene skal øke kunnskapen om hiv for å kunne møte mennesker som lever med hiv på en bedre måte.