25 år med hivbehandling

På verdens aidsdag markerer vi at vi har hatt 25 år med hivbehandling. — Stigma og fordommer har man fremdeles. Heldigvis i mindre omfang enn før, men det er nok noe de fleste som lever med hiv fortsatt kjenner på, sier HivNorge styreleder Leif-Ove Hansen til TV2 Nyhetene.

scheduleOppdatert: 01.12.2021

createForfatter: Bente Bendiksen

labelEmner:

— 25 år med medisiner som har gjort oss smittefrie, har virkelig forandret på det bildet fra 1996 og til i dag i hvert fall, sa Hansen.

Hansen og infeksjonsoverlege og styremedlem i HivNorge, Frank Olav Pettersen, var i dag gjester hos TV2 Nyhetskanalen i anledning verdens aidsdag.

— Hivepidemien har kostet 32 millioner mennesker livet, og man anslår at hivmedisinene har reddet over 15 millioner liv, introduserte nyhetsanker Øyvind Brigg.

Frank O. Pettersen understreket overfor TV2 at mennesker som lever med hiv i dag kan leve helt normale liv med behandling, få partnere og barn, og leve til de blir gamle. — Dessverre er ikke hivmedisinene tilgjengelige for alle på global basis, det er den viktigste jobben vi står overfor globalt sett akkurat nå. Det handler om ustabile leveranser av medisiner, skjøre helsesystemer, uro og krig som gjør at man ikke får den stabiliteten i hivomsorgen som trengs.

Viktig å markere dagen

— Det er utrolig viktig å minnes alle dem som har falt fra, men også å bruke denne dagen til å kjempe fremover og til å ta de seirene vi får. Det at vi kan markere at det er 25 år siden vi fikk medisiner som gjør at hiv er ikke lengre enn dødsdom, det er noe som vi må markere i dag, understreker Hansen ovenfor TV2. — Ca. 4300 lever med hiv i Norge i dag, og for de fleste går dette helt fint. Men noen sliter og trenger støtte, ved at de blant annet møter et helsevesen som ikke har kunnskap, eller ikke får støtte av nære og kjære. Det er viktig at helsepersonell ikke gjetter seg frem, men tar kontakt med pasientorganisasjoner for å få informasjon om hva som er rettighetene til pasientene de skal behandle.

— Verdens aidsdag er en dag for å minnes de som har død av aids, men også å markere hvor langt vi har kommet i Norge, sier Hansen til hivnorge.no. — Det er 25 år siden vi fikk medisiner som gjør at hiv ikke lengre er en dødsdom, og i dag er hivpositive på behandling smittefrie.

Les også

schedule23.03.2023

→ Nytt styre i HivNorge

Årsmøtet i HivNorge som ble avholdt 23. mars, valgte nytt styre og ny styreleder. Leif-Ove Hansen overlater stafettpinnen til Roger Dybedahl.

schedule15.03.2023

→ Årsrapporten over seksuelt overførbare infeksjoner er klar

Folkehelseinstituttet lanserte i dag sin årlige rapport om overvåkning over seksuelt overførbare sykdommer i Norge. Dette inkluderer en oversikt over hivsituasjonen i Norge i 2022. Effektive tiltak som tidlig diagnostikk, vellykket hivbehandling og den hivforebyggende behandlingen PrEP, har resultert i et lavt antall personer som er smittet i Norge, med en nedgang på 80% de siste ti årene.