Aidskonferanse med utfordringer

Innledningen til AIDS 2014 i Melbourne, Australia ble annerledes enn noen kunne ha tenkt seg. Ofrene for den meningsløse nedskytingen av Malaysia Airlines flight MH17 ble minnet med en sterk minnetale og ett minutts stillhet da konferansen ble offisielt åpnet søndag kveld australsk tid.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Olav André Manum

labelEmner:

Samtidig ble det også understreket at ofrene ville ha ønsket at konferansen skulle gå sin gang. Tidligere har det vært meldt at så mange som 100 av flightens passasjerer skal ha vært på vei til AIDS 2014 i Melbourne. Dette tallet er senere nedjustert til seks og det var også seks konferansedeltagere som ble minnet under åpningsseremonien i Melbourne.

Den fem dager lange konferansen setter i stevne både forskere, medisinere, politikere og aktivister og andre og legger en del av premissene både for kampen for hivpositives rettigheter og det hivforebyggende arbeidet, samt at den oppsummerer resultater av både politisk, sosialt og forskningsmessig arbeid som har skjedd siden forrige konferanse, som fant sted i Washington i USA for to år siden.

Det er ventet rundt 12.000 deltagere til konferansen i Melbourne, noe som er en tilnærmet halvering av antallet delegater på de foregående konferansene i Washington i 2012 og Wien i 2010. Det kan være et resultat av at Australia er langt borte og ikke minst dyrt å reise til for mange, kanskje særlig for sårbare aktivistorganisasjoner.

Dommer Michael Kirby, som var HivNorges gjest under vårt 25-årsjubileum i fjor, i samtale med blant andre UNAIDS-sjef Michel Sidibé (nr to fra høyre) som besøkte HivNorge i mars.

Programmet er omfattende og interessant, og en raskt tur innom The Global Village, stedet hvor aktivistene fremmer sin sak og sine perspektiver, ser ut til å bekrefte at vi får møte en del aktivister fra Asia og Oseania, inklusive Australia, som ikke tidligere har kunnet delta.

I likhet med land det er naturlig å sammenligne seg med, øker også forekomsten av hiv i Australia. I fjor talte man 1253 nye hivtilfeller, det høyeste tallet på 20 år. Totalt har mellom 28.000 og 34.000 australiere testet positivt for hiv.

Landet prøver å beskytte seg mot sykdommer blant annet ved hjelp av rigorøse immigrasjonslover. Noen av disse lovene ser ut til å ha rammet konferansen på en utilsiktet måte.Ubekreftedemeldinger vet nemlig å fortelle at enkelte delegater, spesielt fra afrikanske land, har blitt nektet innreise på grunn av mistanke om tuberkulose. Dette gjelder ikke minst hivpolitiske aktivister.

Folk vi har snakket med hevder at enkelte delegater har blitt tvunget til å gjennomføre kostbare tester i forhold til tuberkulose, for så likevel å bli nektet visum. Vi har selv vært i kontakt med minst en person som hevder å ha blitt nektet visum på dette grunnlaget.

For to år siden ble stoffbrukere og sexarbeidere nektet innreise til USA til tross for at de skulle delta på den internasjonale aidskonferansen. I år blir altså en annen gruppe aktivister rammet og tilsynelatende utestengt. Det er dukket opp en del kritikk av konferansen på sosiale medier hvor det heter at konferansen på den måten utestenger representanter for nettopp den gruppen den skal være med på å gi en plattform. Det kan neppe være meningen.

 

Aktivister fra hele verden er samlet i Melbourne, Australia.

Les også

schedule05.07.2024

→ Til minne om Ulf Tveten

25. juni 2024 gikk Ulf Tveten bort. Gjennom hans åpenhet om å leve med hiv, samt hans engasjement i HivNorge, har han vært en viktig bidragsyter i kampen mot fordommer og stigma. Under bisettelsen i Vestre gravlund Nye kapell fredag 5. juli, holdt generalsekretær Anne-Karin Kolstad en minnetale på vegne av HivNorge og Helseutvalget. Minnetalen kan du lese her. 

schedule03.07.2024

→ 10 år som generalsekretær 

I mai 2024 var det ti år siden Anne-Karin Kolstad ble ansatt som generalsekretær i HivNorge. Med sin solide ledererfaring fra en rekke organisasjoner og unike evne til bygge nettverk og knytte kontakter, har hun bidratt til å utvikle HivNorge til en aktiv og utadrettet pasientorganisasjon med en tydelig brukerstemme. Vi har bedt henne skrive noen ord om sine ti år i sjefsstolen.