Aidsparadoks
Georges Kanuma er nesten blitt landskjent i hjemlandet Burundi. Han er en av det lille afrikanske landets få åpne homofile og tar til orde for at homofile må synliggjøres og inkluderes i det forebyggende arbeidet mot aids i Afrika.
scheduleOppdatert: 23.08.2017
createForfatter: I Mexico: Olav André Manum (tekst og foto)
labelEmner:
Myndighetene i mange afrikanske land hevder nemlig at afrikanske homofile ikke finnes. På en stand på Aids 2008 i Mexico City beviser de i aller høyeste grad at de eksisterer. – Ellers får vi aldri bukt med epidemien, sier han. Poenget er nemlig at homofile menn og lesbiske har sex med motsatt kjønn og bidrar til å spre viruset.
– Det er nemlig en myte i mange afrikanske land at hiv bare rammer heterofile forhold, slik at om man har homosex, så risikerer man ikke å bli smittet. Dermed forsømmer mange å beskytte seg, sier Kanuma.
Homofile må inkluderes Han mener derfor det er livsnødvendig at homofile inkluderes i kampen mot hiv og aids. Men for å klare dette må myndighetene erkjenne at homoseksuelle eksisterer og at de har krav på informasjon om hiv, hvordan det smitter og hvordan man kan beskytte seg også når man har homofil sex. For å lette arbeidet for dem har Kanuma startet Burundis første interesseorganisasjon for homofile og lesbiske – ARDHO – Foreningen for å fremme respekt for homofile og deres rettigheter.
Homofile må inkluderes
Myndighetene på sin side vil ikke helt være med på dansen. De har nektet å godkjenne organisasjonen, til tros for at det ikke finnes lover verken for eller i mot homoseksualitet i Burundi. Kanuma regner med at det bare er et spørsmål om tid før organisasjonen godkjennes. Myndighetene har nemlig ikke noe valg. For å bremse hivepidemien er de nødt til å inkludere homofile og lesbiske og da er de lettest å nå gjennom en organisasjon. I dag teller ARDHO ikke mer enn 31 medlemmer, men den vil vokse.
Homofile finnes overalt i Afrika Kanuma tar sterk avstand fra påstanden om at homoseksualitet er uafrikansk. – Tvert i mot vil jeg si at homoseksuelle finnes i enhver avkrok av Afrika. Problemet er ofte at fortielsen er så total at de mangler språk for å forstå seg selv og at de derfor tror de er syke når de oppdager at de tenner på eller forelsker seg i personer av samme kjønn.
Homofile finnes overalt i Afrika
– Når jeg så tar dem med til vårt treffsted i hovedstaden Bujumbura i Burundi oppdager de at de ikke er alene og at de ikke er syke. For mange er det som å få et hjem, sier han.
– Det betyr ikke at mange kommer ut. Det er vanskelig å få en kjæreste. Når vi møtes på gaten, for eksempel, tør vi ikke hilse på hverandre. Tenk om noen vet og trekker den konklusjonen at jeg også…
Kanuma jobber for en NGO som driver forebyggende hivarbeid. Han tar seg av informasjon og jobber spesielt mot homser. Han reiser over hele Burundi forsøker å skape en atmosfære av tillit hvor de i det minste kan komme ut for seg selv og dermed sørge for å beskytte seg selv og andre.
Målgruppe leger En av Kanamus målgrupper er leger og annet helsepersonnell. De må få kunnskap om homofile helsespørsmål og homosex slik at de kan identifisere problemer og også makte å ta homofile på alvor. Leger har stor betydning i kampen mot aids og de må ikke være så uvitende at de skremme bort homofile.
Målgruppe leger
– Strategien for oss i Afrika, særlig i de landene hvor homoseksualitet, er å snakke om aids både med homofile og med myndighetene og så nærme oss spørsmålet om homofiles menneskerettigheter på den måten. Det har virket i Kenya og det ser ut til å virke hos oss, så det er en strategi vi tror også vil virke andre steder.
Africagay ARDHO er derfor blitt medlem at nettverket Africagay, en paraplyorganisasjon og et nettverk for homofile grupper og interesseorganisasjoner i det fransktalende Afrika. Dette nettverket møtes jevnlig for å identifisere felles problemer, løsninger, utveksle erfaringer og fremme homofil frigjøring. Africagay støttes av franske AIDES, men trenger flere partnere.
Africagay
Paradoksalt nok ser kampen mot aids til å bidra til å fremme synliggjøringen og frigjøringen av afrikanske homofile og lesbiske. Organisasjonene i Africagay tar mål av seg til å bidra til begge deler, men på egne premisser.
Les også
schedule16.09.2024
→ Husk søknadsfristen til Hivfondet Copy
Lever du med hiv og er i en vanskelig økonomisk situasjon? Neste søknadsfrist for Hivfondet er 1. oktober
schedule12.09.2024
→ Terskelen for å oppsøke psykisk helsehjelp er høyere blant mennesker med minoritetsbakgrunn
Årets Flerkulturelle Helsefestival, i regi av Tverrkulturell Helseinfo (THI), gikk av stabelen 6. september med et fagseminar på Frivillighetens Hus i Oslo. Hovedtemaet var psykisk helse blant mennesker med minoritetsbakgrunn.