Aktivister krever at Gileads monopol brytes

“Access for all! 40 dollar, ikke 40.000! Shame, shame shame!” Med taktfaste rop var kravet fra aktivistene under dagens protestmarsj tydelig, Gilead må redusere prisene på sin nye langtidsvirkende hivforebyggende behandling, slik at den blir tilgjengelig for alle som trenger den.

scheduleOppdatert: 25.07.2024

createForfatter: Bente Bendiksen

labelEmner:

Ved lunsjtid under konferansens andre dag, marsjerte et mangfold av aktivister i protest, fra Global Village og til Gilead sin stand på AIDS2024-konferansen. Gilead vil under konferansen presentere lovende resultater fra Purpose 1-studien om bruk av lenacapavir som langtidsvirkende PrEP blant ciskjønnede kvinner og unge kvinner, hvor den injiserende behandlingen kun tas to ganger årlig. Studien viser at behandlingen gir 100% beskyttelse mot hiv.

– 100% effektivitet krever 100% tilgang, sier Asia Russell fra den globale helseorganisasjonen Health GAP, i en pressemelding og krever at myndigheter bryter Gileads patenter der de skaper barrierer.

Foto: HivNorge

Gilead har monopol på lenacapavir, og prisen for behandlingen er høy, med over 40.000 dollar årlig. I praksis vil den dermed ikke være tilgjengelig for et stort antall personer rundt om i verden, personer i sårbare situasjoner og som er i høy risiko for å bli smittet med hiv, og hvor dette hivforebyggende verktøyet ville kunne være livreddende.

Ifølge aktivistene vil generisk lenacapavir på sikt ha en kostnad nede i 40 dollar per år, men Gileads monopol er en barriere for generisk behandling. – Lenacapavir kan være livsendrende for personer i risiko for å bli smittet med hiv, og kan reversere epidemien hvis den gjøres tilgjengelig til overkommelige priser i landene med høyest forekomst av hiv, sier Dr. Helen Bygrave, rådgiver for kroniske sykdommer, i MSF Access Campaign, i den felles pressemeldingen.

Aktivistene krever derfor at det åpnes for produksjon av generisk lenacapavir, slik at prisene reduseres og behandlingen kan gjøres tilgjengelig for alle, også i lav- og mellominntektsland.

Pressemelding fra aktivistene kan leses i sin helhet her.

Foto: Michael Kessler Media

Les også

schedule21.01.2025

→ Forslag til endringer i helsetilsynsloven og ny meldeordning

Helse- og omsorgsdepartementet har lagt frem forslag til flere lovendringer som skal styrke arbeidet med å forebygge, avdekke og avverge av alvorlige hendelser i helse- og omsorgstjenesten. HivNorge er skeptisk til om endringene departementet foreslår vil oppnå disse formålene.

schedule15.01.2025

→ Hva ønsker du å snakke om hos fastlegen din?

Alle som lever med hiv i Norge får hivmedisiner på sykehus. Fastleger følger opp andre deler av helsen din. Vi i Kirkens bymisjon Aksept og HivNorge jobber med at fastlegene skal øke kunnskapen om hiv for å kunne møte mennesker som lever med hiv på en bedre måte.