Alarmerende høye hivtall i Asia

FN la mandag frem en rapport hvor de viser at smittetallene blant menn som har sex med menn (MSM) og transpersoner i Asia er svært høye. Forbud i regionen gjør forebyggende arbeid vanskelig.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Av Bente Bendiksen

labelEmner:

FN presenterer tall som viser at så mange som 30% av MSM i Bangkok og 42% av transpersonene i Mumbai er diagnostisert med hiv. Selv om flere av landenes nasjonale hiv og aidsstrategier tar for seg behovene til MSM og transpersoner, gjør lovforbud dette arbeidet svært vanskelig å gjennomføre.

I følge rapporten er sex mellom menn forbudt ved lov i 19 av de 48 asiatiske landene, og straffene kan være fengsel, pisking eller til og med dødsstraff. I tillegg til dette opplever MSM stor grad av misbruk og trakassering.

FN rapporterer også blant annet om at kondomer blir konfiskert som bevis for illegale handlinger, om konfiskering av informasjonsmateriell, og om trakassering og trusler mot mennesker som jobber med hivforebyggende arbeid.

FNs rapport

Les også

schedule10.04.2024

→ Forebygging, testing og behandling eliminerer hiv

Tidlig diagnostikk, raskest mulig oppstart med antiretroviral behandling av hivinfeksjon, kondombruk og tilbud om forebyggende behandling (PrEP) til spesielt risikoutsatte er de viktigste hivforebyggende tiltakene, ifølge Folkehelseinstituttet.

schedule05.04.2024

→ Husk søknadsfristen til Hivfondet

Lever du med hiv og er i en vanskelig økonomisk situasjon? Neste søknadsfrist for Hivfondet er 1. mai.