Alarmerende høyt antall nye hivdiagnoser

Ifølge UNAIDS har nå 77% av alle som lever med hiv tilgang til hivbehandling, og for første gang var det ikke Afrika sør for Sahara som hadde høyest antall nydiagnostiserte. – Dette er et resultat av to tiår med arbeid, blant annet i regi av det globale fondet, sier direktøren i det globale fondet for bekjempelse av hiv, tuberkulose og malaria, Peter Sands.

scheduleOppdatert: 23.07.2024

createForfatter: Bente Bendiksen

labelEmner:

I en pressemelding uttrykker han bekymring for at til tross for fremskrittene i arbeidet med å gi økt tilgang til hivbehandling, så er antallet nye hivdiagnoser alarmerende høyt og det er fremdeles altfor mange årlige aidsrelaterte dødsfall. Marginaliserte og sårbare grupper bærer fremdeles hovedtyngden av hivepidemien, noe som understreker behovet for inkluderende og rettighetsbasert tilnærming i det hivforebyggende arbeidet.

Kvinner og sårbare grupper rammes

Det er fremdeles store utfordringer i det hivforebyggende arbeidet, noe det høye antallet nye hivdiagnoser viser. For å løse dette, må barrierene som hindrer hivforebygging fjernes, særlig for sårbare grupper. Sands viser til at menn som har sex med menn, transpersoner og personer som opplever kjønnsinkongruens, personer som selger seksuelle tjenester og personer som injiserer rusmidler representerer 55% av nye hivinfeksjoner. Det globale fondet jobber aktivt for å adressere dette, sier Sands, blant annet gjennom tiltak som «Breaking Down Barriers», som har som målsetting å eliminere stigma, diskriminering og andre barrierer som hinder personer i å oppsøke helsetjenester.

Blant annet jobber det globale fondet med å økt distribusjon av den forebyggende PrEP-vaginalringen til kvinner i høyrisikosituasjoner, et etterspurt verktøy som gir kvinnene en effektiv beskyttelse mot hiv. Og styrking av forebyggende tiltak for kvinner i høyendemiske land er i høyeste grad nødvendig. Til tross for økt tilgang på hivbehandling, og færre nye hivdiagnoser i Afrika sør for Sahara, gjelder ikke dette for unge kvinner og jenter, som representerer 62% av alle nye hivdiagnoser. Og i mer enn 22 land sør for Sahara, er nye hivdiagnoser blant jenter og unge kvinner mer enn tre ganger høyere enn blant gutter og unge menn.

– Om vi skal sikre disse landenes fremtid, må vi stoppe dette, sier Sands. – Vi må investere i tiltak som styrker seksuell og reproduktiv helse og rettigheter, særlig for jenter og unge kvinner og gi dem det verktøyet de trenger for å beskytte seg selv.

Det er også en økning av nye hivdiagnoser i Latin-Amerika, Øst-Europa og Sentral-Asia og Midtøsten, og sårbare grupper utgjør en betydelig og økende andel av disse. Vi må styrke det målrettede hivforebyggende arbeidet, understreker Sands i pressemeldingen.

Finansieringen synker

Sands er dypt bekymret for finansieringen av hivarbeidet. – Finansieringen har aldri vært så lav. Om vi skal nå våre mål, må vi snu denne bølgen og mobilisere for økte resurser og sikre at investeringer er strategisk rettet mot effektive tiltak.

Å sikre menneskerettigheter for alle og tilgang til nødvendige helsetjenester, uavhengig av bakgrunn, er et av det globale fondets kjerneverdier, sier Sands. Han oppfordrer alle partnere, myndigheter og beslutningstakere til å bli med og doble innsatsen og investere i løsninger som redder liv. – Sammen kan vi overvinne utfordringene som kom frem i rapporten til UNAIDS og komme nærmere en verden uten hiv og aids.

Pressemeldingen kan leses i sin helhet her.

Les også

schedule26.07.2024

→ Hiv og stigma i helsevesenet

En europeisk undersøkelse viser at opp mot 69% av alle som møter mennesker med hiv gjennom sin profesjon, har manglende kunnskap om overføring og forebygging av hiv. Mer enn halvparten av respondentene rapporterte at de følte en grad av bekymring når de visste at pasienten levde med hiv, for eksempel ved blodprøvetaking eller sårstell.

schedule26.07.2024

→ Når helse ikke kan prioriteres 

Sterke vitnesbyrd fra krigsherjede områder som Ukraina, Armenia, Palestina og Sudan viser at mange som lever under umenneskelige forhold må prioritere sikkerhet og trygghet, og at helse og medisiner ofte kommer i annen rekke.