Analkreft kan forebygges

Menn som har sex med menn og som lever med hiv har mellom 100 og 300 ganger økt risiko for å få analkreft, ifølge forsker Marius Trøseid. Funn i en ny studie viser at forstadiene til analkreft kan avdekkes på et tidlig stadium og redusere kreftrisikoen betraktelig.

scheduleOppdatert: 03.10.2023

createForfatter: Bente Bendiksen

labelEmner:

– En veldig viktig oppdagelse for meg og for dem jeg representerer. Jeg er glad det forskes på dette, og tror det er starten på noe som kan bli virkelig bra, sier HivNorges styreleder Roger Dybedahl i et intervju med Kreftforeningen.

Studien, som er publisert i Nature Medicine (rdcu.be), er en stor europeisk studie. Den viser at to proteiner som produseres av tarmfloraen, kan avdekke forstadiene til analkreft hos menn som har sex med menn og som lever med hiv. Til kreftforeningen.no sier Trøseid at vi til nå har manglet gode metoder for å oppdage forstadiene, men ved å måle de to proteinene økte vi presisjonen fra snaut 40 prosent til drøyt 90 prosent.

Risikoen øker med alder

Både hiv og alder øker risikoen for analkreft, og dette er derfor ekstra viktig med tanke på den aldrende populasjonen av menn som har sex med menn og som lever med hiv. – Vi går inn i de hiv-smittedes eldrebølge, kommenterer Trøseid til kreftforeningen.no, som håper at forskningen hans vil bidra til at alderdommen blir god og lang.

HPV-vaksine forebygger

Ifølge Kreftforeningen, er rundt 90 prosent av all analkreft forårsaket av HPV-viruset. — HivNorge jobber aktivt for at alle menn som har sex med menn og som lever med hiv skal få gratis HPV-vaksine, sier HivNorges generalsekretær Anne-Karin Kolstad til hivnorge.no. — Vi har svært god medisinsk behandling av hiv i Norge, men når det gjelder andre aspekter ved å leve med hiv og helhetlig ivaretakelse av mennesker som lever med hiv, er det fortsatt en del som gjenstår. En HPV-vaksine vil være et viktig steg i å bedre livskvaliteten for menn som har sex med menn og som lever med hiv, understreker hun.

Foto: Marius Trøseid/av Olav André Manum.

Både Trøseid og Kreftforeningen er enige i at HPV-vaksine må tilbys personer i risiko for analkreft. – Dersom alle menn under 30, og utsatte grupper som menn som har sex med menn, blir vaksinert mot HPV, vil forekomsten av analkreft reduseres betraktelig, sier assisterende generalsekretær i Kreftforeningen, Ole Alexander Opdalshei til kreftforeningen.no. — Å nærmest utrydde en kreftform med så minimal innsats, er en mulighet vi ikke kan ha samvittighet til å si nei til, konkluderer han.

Les også

schedule13.05.2024

→ Per Miljeteig tildeles Kongens fortjenstmedalje  

Mandag 13. mai ble aktivist og tidligere styreleder i HivNorge, Per Miljeteig tildelt Kongens fortjenestmedalje. Statsforvalter Valgerd Svarstad Haugland var til stede på seremonien på Håndverkeren i Oslo for å overrekke medaljen.

schedule08.05.2024

→ HivNorge søker ny rådgiver

Vi søker nå etter en rådgiver i 100% stilling til å bli en del av laget. I dag er vi 7 personer som jobber både selvstendig og i team, vi har en flat struktur der alle ansatte rapporterer direkte til generalsekretær. Vi lover spennende utfordringer og muligheten til å gjøre en forskjell.