Analkrem

På en sesjon søndag ettermiddag under den internasjonale konferansen i Vancouver ble det presentert hvor langt forskningen var kommet med å frembringe en krem som kan brukes til å forebygge hiv ved analsex.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Arne Walderhaug

labelEmner:

Mikrobicider er betegnelsen på en rekke nye produkter som nå er i utvikling. Produktene som utvikles, kommer i form av gel, skum eller ringer som kvinner kan føre inn i skjeden for å hindre eller begrense risikoen for smitte av seksuelt overførbare infeksjoner.

Det har i en årrekke også blitt forsket på en variant til bruk ved analsex, såkalt rektale mikrobicider. Forskningen er imidlertid i sin tidlige fase, men den er allerede utforsket på testgrupper i USA, Peru, Sør-Afrika og Thailand. Det gjenstår imidlertid en rekke ubesvarte spørsmål før en slik krem kan være tilgjengelig på markedet.

Selv om forsøkskaninene hittil i prosjektet har vært menn som har sex med menn og transkvinner, er analsex også ganske utbredt blant heteroseksuelle, slik at en slik krem vil bli et ytterligere tilbud i verktøyboksen for å hindre spredning av hiv.

Generalsekretær Anne-Karin Kolstad sier at det er viktig at kremen lanseres som en generell krem når den en gang kommer på markedet. – En analkrem vil nok bli for stigmatiserende merkevare å selge.

Enkelte har argumentert at en slik krem ikke er nødvendig nå som PrEP finnes, men gjennomgangstonen blant foredragsholderne i Vancouver var at jo flere tiltak som er tilgjengelig, desto bedre. – Det er ikke alle som vil få tilgang på PrEP, og det er ikke alle som vil ta PrEP av ulike årsaker.

Les mer om rektale mikrobicider.

Aidsmap

egne sider

Les også

schedule15.03.2023

→ Årsrapporten over seksuelt overførbare infeksjoner er klar

Folkehelseinstituttet lanserte i dag sin årlige rapport om overvåkning over seksuelt overførbare sykdommer i Norge. Dette inkluderer en oversikt over hivsituasjonen i Norge i 2022. Effektive tiltak som tidlig diagnostikk, vellykket hivbehandling og den hivforebyggende behandlingen PrEP, har resultert i et lavt antall personer som er smittet i Norge, med en nedgang på 80% de siste ti årene.

schedule09.03.2023

→ Informasjon til årsmøtets deltagere 

Vi har innkalt til ordinært årsmøte 23. mars 2023, kl. 18.30. Møtet holdes i HivNorges lokaler i Rosenkrantz' gate 4 i Oslo. Det er kun lagt til rette for fysisk oppmøte. For å kunne delta på årsmøtet må du være medlem og ha betalt kontingent for 2022.