Arbeidet mot aids strupes

På verdens aidsdag 1. desember 2020 skriver Klassekampen om Norges alvorlige kutt i støtten til FNs program for bekjempelse av hiv og aids, UNAIDS.

scheduleOppdatert: 01.12.2020

createForfatter:

labelEmner:

Koronapandemien har vært til hinder for mange viktige samfunnsfunksjoner over hele verden, og har også stukket kjepper i hjulene for hjelpearbeid relatert til behandling og forebygging av hiv over hele verden. I år ble det klart at den norske regjeringen likevel vil kutte vesentlig i sin støtte til FNs hiv- og aidsarbeid.

De siste årene har Norge bidratt med 130-140 millioner kroner til UNAIDS. Denne støtten ble halvert i fjor, og kuttes ytterligere i år til kun 45 millioner. Samtidig slår UNADS selv alarm om at Covid-19-pandemien har satt arbeidet mot hiv og aids merkbart tilbake.

HivNorge er svært bekymret for dette ytterligere kuttet i bevilgningene fra Norge, etter at støtten ble halvert i fjor i forhold til tidligere år. – Den positive utviklingen vi har sett globalt har dessverre blitt kraftig svekket av koronapandemien, sier generalsekretær Anne-Karin Kolstad.

Mens FrP ønsker å kutte enda hardere enn regjeringen, ønsker venstresiden å gjenopprette noe av gapet mellom tidligere års bevilgninger og halveringen i fjor. Arbeiderpartiet, Rødt og Sosialistisk Venstreparti har alle foreslått større bevilgninger enn regjeringen, og Rødt topper listen med forslag om 60 millioner mer i støtte enn regjeringens statsbudsjett tilsier.

Les hele saken hos Klassekampen.

Les også

schedule21.01.2025

→ Forslag til endringer i helsetilsynsloven og ny meldeordning

Helse- og omsorgsdepartementet har lagt frem forslag til flere lovendringer som skal styrke arbeidet med å forebygge, avdekke og avverge av alvorlige hendelser i helse- og omsorgstjenesten. HivNorge er skeptisk til om endringene departementet foreslår vil oppnå disse formålene.

schedule15.01.2025

→ Hva ønsker du å snakke om hos fastlegen din?

Alle som lever med hiv i Norge får hivmedisiner på sykehus. Fastleger følger opp andre deler av helsen din. Vi i Kirkens bymisjon Aksept og HivNorge jobber med at fastlegene skal øke kunnskapen om hiv for å kunne møte mennesker som lever med hiv på en bedre måte.