Asia
Aidskommisjonen i Asia rapporterer at regionen vil oppleve kraftig økning av antall hivtilfeller og dødsfall som følge av aids, dersom ingen foretar seg noe.
scheduleOppdatert: 23.08.2017
createForfatter:
labelEmner:
Folkehelsas hjemmesider skriver at en studie ledet av Unaids anslår at dersom man ikke øker forebyggingen, vil dødsfallene som følge av immunsvikt øke til bortimot en halv million på årsbasis innen 2020. Antallet smittete vil også kunne øke fra 4,9 til 10 millioner innen samme år. Hivsmitte i Asia øker først og fremst som en følge av ubeskyttet sex i et kommersielt sexmarked, ubeskyttet sex blant menn som har sex med menn (MSM) og blant injiserende stoffmisbrukere.
– Uten effektive forebyggingstiltak kan Asia forvente et årlig økonomisk tap på om lag 2 milliarder dollar innen år 2020, sier Dr. Chakravarthi Rangarajan som har ledet denne aidskommisjonen i regi av FN. Mens aidsprogrammene i Asia i fjor trengte anslagsvis 6,4 milliarder dollar for å gjennomføre nødvendige forebyggende tiltak, ble bare 1,2 milliarder gjort tilgjengelig. Det er anslått at et minimumsbeløp for å kunne gjennomføre effektive forebyggende tiltak er 30 amerikanske cent per innbygger per år i denne delen av verden.
– Uten effektive forebyggingstiltak kan Asia forvente et årlig økonomisk tap på om lag 2 milliarder dollar innen år 2020, sier Dr. Chakravarthi Rangarajan som har ledet denne aidskommisjonen i regi av FN.
Rapporten understreker videre at korrekt hivinformasjon er en forutsetning for å få til effektiv epidemiforebygging. Slike programmer må fremme kondombruk blant personer som selger seksuelle tjenester og blant MSM. I tillegg må man satse på beskyttelse for kvinner som har menn som er kunder på sexmarkedet samt arbeide for økt seksualundervisning i skolene.
Les også
schedule31.01.2025
→ — Vi har verktøyene, det er pengene og politikken det står på
Norge skal delta på den 68. sesjonen av FNs narkotikakommisjon (CND) i Wien i mars, hvor temaene narkotikapolitikk og skadereduksjon står på agendaen. I forkant av dette inviterte Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) sivilt samfunn til dialogmøte. HivNorge deltok og understreket at politisk vilje, tilstrekkelig finansiering og samarbeid med sivil sektor om effektive skadereduksjonsprogrammer er nødvendig for å sikre sårbare grupper.
schedule31.01.2025
→ Vi vil gjerne høre fra deg
HivNorge har de siste to årene vært i dialog med Den Norske Kirke (DNK) gjennom preses, biskop Olav Fykse Tveit, og Kirkerådet. Bakgrunnen er en intern prosess i DNK om hvordan de møtte hiv- og aidsepidemien på 80- og 90-tallet. I den anledning har vi i HivNorge vært opptatt av at DNK skal vite hva de faktisk bør be om unnskyldning for.