Assistert befruktning

Endringene i bioteknologiloven som åpner for at hivpositive og andre med alvorlige, kroniske seksuelt overførbare sykdommer kan få assistert befruktning for å hindre smitteoverføring trådte i kraft 1. juli 2013.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Sekretariatet

labelEmner:

De regionale helseforetakene har fått i oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet å sørge for et tilbud om slik behandling til hivpositive – enten ved å etablere et behandlingstilbud i Norge eller ved å kjøpe behandling i utlandet, for eksempel i Danmark eller Sverige som har etablert et behandlingstilbud til denne gruppen.

De regionale helseforetakene skal også sørge for at tilbudet om assistert befruktning til infertile gjøres tilgjengelig for infertile hiv- og hepatittsmittede.

Oppdragsdokument 2013 – tilleggsdokument etter Stortingets behandling av Prop. 149 S (2012-2013)

I tilfeller der mannen er hivpositiv kan det noen ganger være nødvendig å rense sæden for viruspartikler før den brukes – såkalt ”sædvask”. Dette er en metode som må godkjennes av Helsedirektoratet (jf. bioteknologiloven § 2-19) før den kan tas i bruk. Før direktoratet tar stilling til om metoden skal godkjennes, skal Bioteknologinemnda gis anledning til å uttale seg. Godkjenningssaken er nå under behandling i direktoratet.

Hivpositive som ønsker assistert befruktning kan kontakte sin fastlege for å komme i gang med prosessen.

Les også

schedule05.10.2024

→ Satsing på global helse redder liv

Investeringer i arbeidet mot hiv, tuberkulose og malaria har reddet 65 millioner mennesker siden 2002. – Hvert liv som reddes, og hver infeksjon som avverges, har en mangedoblet effekt i familier, samfunn og hele nasjoner, sier Peter Sands, administrerende direktør i Det globale fondet mot bekjempelse av aids, tuberkulose og malaria.

schedule23.09.2024

→ Bli med i en viktig studie om aldring og hiv

Universitetet i Oslo (UiO) har satt i gang en viktig forskningsstudie som fokuserer på mennesker som har levd lenge med hiv og deres erfaringer med aldring. Målet med studien er å forstå bedre hvordan det er å eldes med hiv og hvordan helse- og sosialtjenester kan tilpasses for å møte behovene til denne gruppen. Personer som har levd med hiv lenge oppfordres til å delta i studien.