Assistert befruktning

Endringene i bioteknologiloven som åpner for at hivpositive og andre med alvorlige, kroniske seksuelt overførbare sykdommer kan få assistert befruktning for å hindre smitteoverføring trådte i kraft 1. juli 2013.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Sekretariatet

labelEmner:

De regionale helseforetakene har fått i oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet å sørge for et tilbud om slik behandling til hivpositive – enten ved å etablere et behandlingstilbud i Norge eller ved å kjøpe behandling i utlandet, for eksempel i Danmark eller Sverige som har etablert et behandlingstilbud til denne gruppen.

De regionale helseforetakene skal også sørge for at tilbudet om assistert befruktning til infertile gjøres tilgjengelig for infertile hiv- og hepatittsmittede.

Oppdragsdokument 2013 – tilleggsdokument etter Stortingets behandling av Prop. 149 S (2012-2013)

I tilfeller der mannen er hivpositiv kan det noen ganger være nødvendig å rense sæden for viruspartikler før den brukes – såkalt ”sædvask”. Dette er en metode som må godkjennes av Helsedirektoratet (jf. bioteknologiloven § 2-19) før den kan tas i bruk. Før direktoratet tar stilling til om metoden skal godkjennes, skal Bioteknologinemnda gis anledning til å uttale seg. Godkjenningssaken er nå under behandling i direktoratet.

Hivpositive som ønsker assistert befruktning kan kontakte sin fastlege for å komme i gang med prosessen.

Les også

schedule10.04.2024

→ Forebygging, testing og behandling eliminerer hiv

Tidlig diagnostikk, raskest mulig oppstart med antiretroviral behandling av hivinfeksjon, kondombruk og tilbud om forebyggende behandling (PrEP) til spesielt risikoutsatte er de viktigste hivforebyggende tiltakene, ifølge Folkehelseinstituttet.

schedule05.04.2024

→ Husk søknadsfristen til Hivfondet

Lever du med hiv og er i en vanskelig økonomisk situasjon? Neste søknadsfrist for Hivfondet er 1. mai.