Befruktning med donorsæd

Fra 1. juli 2020 ble det åpnet for assistert befruktning med donorsæd til enslige kvinner. Dette tilbudet gjelder også i de tilfellene hvor smittevernhensyn er årsak til assistert befruktning.

scheduleOppdatert: 31.08.2020

createForfatter: Bente Bendiksen

labelEmner:

For english version: Fertilization with donor sperm

Vellykket behandling gjør at mennesker som lever med hiv kan unnfange barn med naturmetoden og føde vaginalt uten at partner eller barn blir smittet. Som for mennesker om ikke lever med hiv, så kan også noen som lever med hiv av ulike årsaker ikke få barn på denne måten og har behov for assistert befruktning. I tillegg er det også mulig å få assistert befruktning av smittevernhensyn, for eksempelvis når det gjelder hepatitt og hiv, dersom medisinsk behandling ikke fungerer tilstrekkelig.

Donorsæd til enslige

Et av de tidligere kravene for å få assistert befruktning, har vært at man har måttet leve i et parforhold eller være gift. Fra 1. juli ble det åpnet for at også enslige kvinner kan få assistert befruktning gjennom donorsæd. Samme krav til henvisning og de samme veiledende vurderingskriteriene gjelder for enslige kvinner som for par. Barneomsorgsattest fra politiet må også vedlegges søknaden. Mer informasjon om krav og kriterier finnes hos Oslo Universitetssykehus.

Også donorsæd ved smittevernhensyn

Bente Bergersen, overlege og avdelingsleder ved infeksjonsmedisinsk poliklinikk, Ullevål, informerer om at tilbudet om donorsæd også vil gjelde i de tilfellene hvor assistert befruktning (IVF) gis av smittevernhensyn til par som lever med hiv. In vitro fertilisering (IVF) innebærer at egget befruktes utenfor kvinnens kropp, for så å plasseres i livmoren etter befruktningen.

Vellykket behandling av hiv gjør at dette ikke vil være aktuelt for mange som lever med hiv, i og med at verken partner eller barn utsettes for smitte. Men for noen få kan donorsæd være aktuelt også av smittevernhensyn for partner og nå har denne muligheten åpnet seg også i Norge.

Dersom du har spørsmål om dette kan du ta kontakt med HivNorge eller brukerrepresentanten i smitte-IVF-referansegruppa ved Oslo universitetssykehus, Guri Fløttum, ved å ringe 21314580 eller sende oss en e-post.

Les også

schedule04.09.2024

→ Norge og Island går sammen om innkjøp av hiv-legemidler  

Denne uke kunne Norske Sykehusinnkjøp kunngjøre at en avtale om innkjøp av hiv-legemidler og biologiske TNF-hemmere inngås mellom Norge og Island ved Islands nasjonale universitetssykehus Landspitale. 

schedule02.09.2024

→ Om å leve med hiv på Kantarallenhjemmet 

– Vi er fast bestemt å prioritere øking av kunnskap og kompetanse hos våre ansatte, sier kvalitetssjef på Kantarellenhjemmet i Oslo, Nenad Nakic. – Vi hadde flere med hiv her hos oss i de siste årene og det er viktig å ivareta folk som benytter seg av våre tjenester.