Behandling som forebygging

Så langt er det ikke presentert noen store nyheter verken når det gjelder vaksine eller behandling på den store aids-konferansen i Kuala Lumpur. Det var vel neppe heller ventet, men arrangørene presenterer behandling som forebygging som en av de sentrale temaene under konferansen.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Arne Walderhaug

labelEmner:

I tråd med at Verdens helseorganisasjon (WHO) nå anbefaler at behandling begynner på et tidligere tidspunkt, ble det presentert flere undersøkelser fra rundt om i verden som støtter betydningen av dette. Blant annet presenterte et fransk forskerteam at tidlig behandling oftere gir pasienter tilake normale CD4-tall (mellom 900 og 1.000) etter en tids behandling og ikke målbar virusmengde.

WHO mener dette kan forhindre 3 millioner dødsfall og 3,5 millioner nye hivinfeksjoner innen 2025. Men tidlig behandling er imidlertid ikke bare problemfritt. En undersøkelse fra Botswana viste nemlig at når hivpositive har høyt CD4-tall føler de seg ikke syke og således ikke føler at de trenger behandling.  Andre aspekter som gjør det vanskelig å sette i gang behandling på et tidligere tidspunkt er stigma som følger med hiv og frykt for å bli avslørt. Frykten for bieffekter av medisineringen gjør også at mange helst utsetter behandlingen, ettersom den ikke kan avsluttes når man først har begynt på den.

FNs spesialutsening for aids i Asia og Stillehavsregionen, inderen Prasada Rago, la imidlertid også fram tall som viste at det er en gryende hiv epidemi blant menn som har sex med menn i Asia, og at om syv til ti år vil denne gruppen utgjøre halvparten av alle nye hivdiagnoser i regionen. Samtidig er det en underfinansiering av tiltak mot denne gruppen, blant annet bruker regjeringen i Malaysia bare 60.000 kroner i året på tiltak mot hiv og aids i msm-gruppen, ifølge aktivister fra Kuala Lumpur.

Mer informasjon om konferansen

aidsmap

En rekke store internasjonale farmasiselskaper er også tilstede ved konferansen.

Les også

schedule08.03.2024

→ Kvinners helse og rettigheter i fokus  

På den internasjonale kvinnedagen 8. mars, rettes fokuset mot de ulike utfordringene kvinner står overfor, både nasjonalt og globalt. I likhet med UNAIDS vil HivNorge understreke behovet for å beskytte kvinners rettigheter for å sikre og ivareta helse, spesielt for jenter og kvinner som lever i fattigdom og i krigs- og konfliktområder. 

schedule07.03.2024

→ Informasjon til årsmøtets deltagere 

Vi har innkalt til ordinært årsmøte 21. mars 2024, kl. 18.30. Møtet holdes i HivNorges lokaler i Rosenkrantz' gate 4 i Oslo, men det vil også legges til rette for digital deltagelse. For å kunne delta på årsmøtet må du være medlem og ha betalt kontingent for 2023.