Beslutningsforum må radikalt endres

Overlege Oluf Dimitri Røe ved Sykehuset Levanger gir i en kronikk i Dagens Medisin uttrykk for at dagens modell for innføring av effektive medisiner ikke er til å stole på. En radikal omlegging må til, mener han, og HivNorges styreleder Jens-Harald Älgenäs Eliassen er enig.

scheduleOppdatert: 16.12.2022

createForfatter: Arne Walderhaug

labelEmner:

Røe, som også er professor ved Avdeling for klinisk og molekylær kreftforskning ved NTNU i Trondheim og ved Klinisk Institutt ved Aalborg Universitetshospital i Danmark, hevder det norske systemet er «lukket» og at det hindrer innsyn. Dette fører også til at Norge er blant de siste i Europa til å innføre effektive medisiner, og at det innfører et todelt helsevesen, hevder professoren.

Styreleder Jens-Harald Älgenäs Eliassen i HivNorge mener at Beslutningsforum er gitt for mye makt og stiller seg kritisk til det stadig økende hemmelighold, som han mener til syvende og sist kun rammer den svakeste part – pasienten. – HivNorge er spesielt kritisk til at Beslutningsforum selv har kunnet avgjøre at de legemidler som ikke blir godkjent av de fire direktørene i forumet, blir avstengt fra å kunne delta på anbud på et senere tidspunkt. Dette til tross for at legemiddelet er gitt markedstillatelse av Legemiddelverket for salg i Norge, sier styrelederen. Dette har HivNorge en rekke ganger problematisert overfor både politisk ledelse i Helse- og omsorgsdepartementet og Stortinget

Styreleder Jens-Harald Älgenäs Eliassen i HivNorge mener at Beslutningsforum er gitt for mye makt. Foto: Arne Walderhaug.

Det er Statens legemiddelverk som både foretar den medisinske vurderingen og såkalt kost-/nyttevurdering, men den endelige avgjørelsen kommer fra de fire direktørene i helseregionene som i dag har bakgrunn innen mikrobiologi, hjertesykdom, osteoporose og data.

Kronikk i Dagens Medisin: Beslutningsforum trenger en radikal omlegging

I Danmark er det Medicinrådet – med 42 faggrupper som hver består av fire–seks av de beste, uhildede spesialistene – som gir råd om klinisk merverdi av alle nye medikamenter, én gruppe for blodkreft, én for lungekreft, én for hiv/aids, én for inflammatoriske tarmsykdommer og så videre. Dette gjør at systemet har tillit.

Problemet, hevder Røe, er at det ikke er innsyn i prosessen om hvem som gjør hva og om spisskompetanse i det hele tatt er involvert i det hele tatt. – Alle priser er hemmelige, så ingen vet hva alt betyr, samtidig som alle vet at de (Beslutningsforum, red. anm.) ikke har faglige forutsetninger for å vurdere kreftmedikamenter.

Høring i Stortinget. Vil ikke lovfeste Beslutningsforum.

Styreleder Älgenäs Eliassen mener tiden er inne for at Stortinget ser nærmere på hvordan Beslutningsforum har forvaltet sin oppgave og at Riksrevisjonen foretar en revisjon for å se om Beslutningsforum ivaretar sin rolle i henhold til Stortingets intensjoner, gitt gjennom Stortingsmelding 34 – Verdier i pasientens helsetjeneste — Melding om prioritering.

Les også

schedule03.12.2024

→ Har vi viljen til å eliminere hiv og aids?

Det lever rundt 40 millioner mennesker med hiv i verden, ifølge UNAIDS. Majoriteten av dem tar hivmedisiner – medisiner som både redder liv og som fjerner risikoen for at andre kan bli smittet med hiv. Men 9,3 millioner har ikke tilgang til disse medisinene. Dette til tross for at det har eksistert effektiv hivbehandling i snart 30 år. Og dermed dør mange fortsatt av andre smittsomme sykdommer som tuberkulose, helt unødvendig!

schedule02.12.2024

→ Plussprisen 2024 går til Mathew

Under markeringen av verdens aidsdag søndag 1. desember, ble Plussprisen delt ut for første gang siden 2021. Årets pris går til Mathew for hans engasjement og utrettelige innsats for mennesker som lever med hiv, samt for å redusere stigma og øke kunnskap i samfunnet.