camera_altFOTO: HivNorge
Beslutningsforum setter stopper for nye hivbehandlinger
Beslutningsforum har til nå stoppet to nye behandlingsalternativer for hiv. Begrunnelse er at behandlingen enten allerede finnes tilgengelig, men med flere piller, eller st den regnes som medisinsk likeverdig som eksisterende hivbehandling. Hovedgrunnen er likevel at de er for dyre.
scheduleOppdatert: 09.10.2018
createForfatter: Bente Bendiksen
labelEmner: anbudbeslutningsforumhivlegemidler
Beslutningsforum har to ganger i høst stoppet muligheten for å ta i bruk nye hivbehandlinger for hivpasienter. Begrunnelsene har i korte trekk vært at behandlingen enten finnes tilgengelig som behandling med flere piller, eller at behandlingen regnes som medisinsk likeverdig. Medisinsk likeverdig er et begrep Legemiddelverket bruker for å forklare at de mener det nye alternativet tilsvarer en eksisterende hivbehandling, som enten er på markedet eller som er på anbefalingslisten etter anbudskonkurransen på hivlegemidler.
Hovedgrunnen for at disse hivbehandlingene ikke gjøres tilgengelig for infeksjonsleger og pasienter i Norge er likevel prisen. Behandlingene er priset høyere enn hivbehandlingen som er på anbefalingslisten og er dermed for dyre.
Styreleder i HivNorge, Leif-Ove Hansen, mener dette viser at de små framskrittene som kommer med nye legemidler ikke lengre vil bli tilgengelig for mennesker som lever med hiv i Norge. Han fortsetter med å poengtere at nye legemidler aldri vil kunne konkurrere ut generiske og billige legemidler. – Dette vil i verste fall gjøre at noen legemiddelfirma trekker seg fra det norske markedet, og til syvende og sist er det mennesker som lever med hiv som må betale prisen for sparetiltakene, slår han fast.
Les mer om hvordan beslutninger om ny medisiner tas på Nye Metoder.
Les mer om Beslutningsforums avgjørelse om Biktarvy.
Les mer om Beslutningsforums avgjørelse om Symtuza.
Les også
schedule31.01.2025
→ — Vi har verktøyene, det er pengene og politikken det står på
Norge skal delta på den 68. sesjonen av FNs narkotikakommisjon (CND) i Wien i mars, hvor temaene narkotikapolitikk og skadereduksjon står på agendaen. I forkant av dette inviterte Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) sivilt samfunn til dialogmøte. HivNorge deltok og understreket at politisk vilje, tilstrekkelig finansiering og samarbeid med sivil sektor om effektive skadereduksjonsprogrammer er nødvendig for å sikre sårbare grupper.
schedule31.01.2025
→ Vi vil gjerne høre fra deg
HivNorge har de siste to årene vært i dialog med Den Norske Kirke (DNK) gjennom preses, biskop Olav Fykse Tveit, og Kirkerådet. Bakgrunnen er en intern prosess i DNK om hvordan de møtte hiv- og aidsepidemien på 80- og 90-tallet. I den anledning har vi i HivNorge vært opptatt av at DNK skal vite hva de faktisk bør be om unnskyldning for.