Bill Clinton kommer

Den store internasjonale aidskonferansen åpner i Melbourne i Australia på søndag og går fram til og med fredag i neste uke. Den trekker til seg politikere, vitenskapsmenn og aktivister fra hele verden, og blant trekkplastrene i år er tidligere president Bill Clinton og popsangeren Bob Geldof. HivNorge er også til stede og rapporterer hjem hver dag i løpet av uken.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Olav André Manum

labelEmner:

Den 20. internasjonale konferansen om hiv og aids; AIDS 2014 regnes som den kanskje aller viktigste konferansen om hiv og aids i verden. Slagordet for konferansen i år er «Stepping up the pace» som løst oversatt kan bety noe sånt som «La oss få fart på sakene».

Konferansen pleier å samle mer enn 20.000 deltagere og er viktig fordi både politikere, aktivister, forskere og medisinere setter hverandre i stevne og utveksler informasjon og kunnskap som faktisk kan bidra til endringer i kampen mot hiv. Ikke minst er konferansen viktig fordi folk som lever med hiv selv kommer til orde og bidrar til å sette dagsordenen. Ikke minst får de anledning til å synliggjøre sin egen situasjon og dermed ha en mulighet til reelt å påvirke utviklingen både i det hivforebyggende, hivbehandlende og hivpolitiske arbeidet.

Musikeren Bob Geldof kommer også til aidskonferansen.

Det er i det minste teorien, selv om det ikke alltid fungerer slik: For to år siden i Washington ble nemlig sexarbeidere og stoffbrukere nektet innreise til USA og kunne dermed ikke delta på konferansen, noe som ikke minst førte til redusert aktivitet i den såkalte «Global Village» hvor alle aktivistene holder til. I år har organisatorene fått en del pepper fordi de har lagt konferansen til Australia, en verdensdel som er langt unna USA og Europa. På den annen side, vil det gi aktivister fra land i Asia og Oseania større muligheter til å delta og bidra til kampen mot hiv og aids.

Programmet for årets konferanse er som vanlig smekkfullt av interessante innledninger, presentasjoner, workshops, foredrag og andre aktiviteter, med en rekke internasjonale størrelser, blant dem tidligere president Bill Clinton og musikeren Bob Geldof blant de aller mest kjente.  Noe av det mest spennende for oss norske vil sannsynligvis være forkonferansen om kriminalisering av hivsmitte. Her burde det være mulighet for noen nye ideer og innfallsvinkler til dette problemet. 

HivNorge vil bringe daglige rapporter fra konferansen.

aids2014.org

Les også

schedule05.07.2024

→ Til minne om Ulf Tveten

25. juni 2024 gikk Ulf Tveten bort. Gjennom hans åpenhet om å leve med hiv, samt hans engasjement i HivNorge, har han vært en viktig bidragsyter i kampen mot fordommer og stigma. Under bisettelsen i Vestre gravlund Nye kapell fredag 5. juli, holdt generalsekretær Anne-Karin Kolstad en minnetale på vegne av HivNorge og Helseutvalget. Minnetalen kan du lese her. 

schedule03.07.2024

→ 10 år som generalsekretær 

I mai 2024 var det ti år siden Anne-Karin Kolstad ble ansatt som generalsekretær i HivNorge. Med sin solide ledererfaring fra en rekke organisasjoner og unike evne til bygge nettverk og knytte kontakter, har hun bidratt til å utvikle HivNorge til en aktiv og utadrettet pasientorganisasjon med en tydelig brukerstemme. Vi har bedt henne skrive noen ord om sine ti år i sjefsstolen.