camera_altSykepleierne Kine Marie Syversen Telneset og Therese Askjer (høyre) Foto: Terese Jensine Hjertaker
Brukermedvirkning i PrEP-behandling
—Jeg vil at tilbudet vårt er tilpasset ønsker og behov fra pasientene våre, og for å sikre dette og dekke et mangfold av forskjellige behov, involverer vi brukermedvirkning i PrEP-tilbudet, forteller sykepleier Therese Askjer ved Lovisenberg Diakonale sykehus. Med et sterkt engasjement jobber hun for å dekke etterspørselen av den hiv-forebyggende behandlingen til flere hundretalls Osloborgere.
Den hiv-forebyggende behandlingen PrEP er tatt i bruk som et risikoreduserende tiltak for de som har økt risiko for å bli smittet med hiv. PrEP forskrives av spesialisthelsetjenesten og er gratis for brukeren. I 2022 startet Lovisenberg Diakonale sykehus opp tilbudet med PrEP ved infeksjonsmedisinsk poliklinikk.
Hva innebærer brukermedvirkning? For Therese innebærer dette at pasientene som benytter seg av tilbudet og behandlingen ved poliklinikken skal være involvert og ha en stemme i hvordan tilgang og gjennomføring av tilbudet skal se ut. Hun tok kontakt med HivNorge, og har involvert Torgeir M. Landaas, som er styremedlem i HivNorge og PrEP-bruker, i videreutvikling av PrEP-tilbudet på Lovisenberg. Torgeir var aktiv i arbeidet med å gjøre den hiv-forebyggende behandlingen tilgjengelig i Norge, og har vært PrEP-bruker siden 2017. Han forteller at det ikke bare har vært medvind i arbeidet for at PrEP skal være et godkjent og gratis tilbud til hiv-negative personer med økt risiko for å få hiv.
Med over 500 PrEP-pasienter er det et stort mangfold i behov og hensyn å dekke, og sammen med sine kolleger har Therese et håp om at et mer effektivt tilbud kan gi mer tid til oppfølging. —Vi kommer i møte med personer som over mange år har hatt et vanskelig og anstrengt forhold til sex. PrEP har vært avgjørende for mange pasienter, som etter å ha startet PrEP har gitt slipp på frykten for hiv og endelig har åpnet opp for tanken på å være intim med andre, forteller Therese. Hun legger til at det er flere av hennes pasienter som aldri har hatt noen de kan snakke åpent og ærlig med om sex og seksuell helse. Flere av pasientene har et stort utbytte av å kjenne på en trygghet ved å ha tilgang til PrEP, samt glede av å ha helsepersonell de kan stille alle spørsmål, og motta ærlige og fordomsfrie tilbakemeldinger.
Lovisenberg Diakonale Sykehus er lokalsykehuset for beboere i bydelene Gamle Oslo, Grünerløkka, Sagene og St. Hanshaugen. Personer som ønsker og har behov for PrEP oppfordres til å få en henvising fra fastlegen til sykehuset. Les mer om PrEP her.
Les også
schedule05.10.2024
→ Satsing på global helse redder liv
Investeringer i arbeidet mot hiv, tuberkulose og malaria har reddet 65 millioner mennesker siden 2002. – Hvert liv som reddes, og hver infeksjon som avverges, har en mangedoblet effekt i familier, samfunn og hele nasjoner, sier Peter Sands, administrerende direktør i Det globale fondet mot bekjempelse av aids, tuberkulose og malaria.
schedule23.09.2024
→ Bli med i en viktig studie om aldring og hiv
Universitetet i Oslo (UiO) har satt i gang en viktig forskningsstudie som fokuserer på mennesker som har levd lenge med hiv og deres erfaringer med aldring. Målet med studien er å forstå bedre hvordan det er å eldes med hiv og hvordan helse- og sosialtjenester kan tilpasses for å møte behovene til denne gruppen. Personer som har levd med hiv lenge oppfordres til å delta i studien.