Brutte løfter

Mellom tre og fire hundre mennesker demonstrerte før åpningen av AIDS2010-konferansen i Wien søndag ettermiddag. Hensikten var å få utsatt åpningen av konferansen.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Av Olav André Manum (tekst og foto)

labelEmner:

 

Demonstrantene ønsket å fokusere på det de mener er bokstavelig talt drepende kutt i bevilgningene til kampen mot hiv og aids. Kutt øker dødeligheten og verdens statsledere og regjeringer ble holdt ansvarlig.

– En rekke viktige diskusjoner vil finne sted under konferansen, sa aktivisten Mabel Takana fra Kamerun ifølge pressemeldingen demonstrantene delte ut. Takana fortsatte: – Men for at disse diskusjonene i det hel tatt skal ha noen relevans, må alle delegatene først ta ansvar og protestere mot kuttene i bevilgninger som rammer kampen mot hiv og aids verden over!

Arrangørene hevdet at mer enn 200 ulike organisasjoner stilte seg bak demonstrasjonen. Demonstrantene ropte slagord som ”Obama lies, millions die!” og ”Broken Promises Kill!” Motto for demonstrasjonen var ”No Retreat, Fund Aids!” Dette ble også gjentatt fra scenen under åpningsseremonien, så demonstrantene lyktes i å få sagt i fra.

Under oppstarten kunne det se ut som om flere ulike grupper kjempet om oppmerksomheten. Blant annet tok en gruppe sexarbeidere fullstendig luven fra de øvrige aktivistene. Disse var organisert gjennom Global Network of Sex Work Projects og hevdet med stort engasjement og sjarm at sexarbeidernes rettigheter er menneskerettigheter. De klarte også å få medienes fulle oppmerksomhet.

Også Leger uten grenser og Vienna Youth Force deltok, likeså en liten gruppe kinesiske hivpositive som pekte på kinesiske myndigheters løftebrudd.

Etter hvert samlet imidlertid demonstrantene seg i et unisont og sterkt uttrykk for økte bevilgninger og mot løftebrudd. Universell tilgang på behandling må og skal fremdeles være målet. Ifølge pressemeldingen er det 15 millioner mennesker med hiv som trenger behandling umiddelbart. Uten slik behandling dør de. Slagordet om at ”Brutte løfter dreper” inneholder en viktig sannhet.

flere nyheter fra AIDS2010

Les også

schedule24.06.2022

→ Bli med HivNorge i paraden på lørdag

I Spikersuppa i Oslo sentrum er det i disse dager et yrende folkeliv. — Vi i HivNorge har gledet oss lenge til å endelig markere Pride i Oslo igjen. Vi gleder spesielt til paraden på lørdag, og håper mange vil gå sammen med oss, inviterer HivNorges generalsekretær Anne-Karin Kolstad.

schedule22.06.2022

→ Oslo har blitt en Fast Track City

Mandag denne uken signerte Oslo kommune avtalen om å bli en Fast Track City (FTC), det vil si en av byene i verden som forplikter seg til å nå UNAIDS sitt mål for å overvinne hivepidemien innen 2030. Helsebyråd Robert Steen innledet seremonien med å snakke litt om bakgrunnen til at Oslo ønsker å bli en del av dette arbeidet.