Danske levekår

En ny dansk undersøkelse viser at hver tredje hivpositiv ikke forteller sin egen mor om diagnosen. Og tre av fem har fortalt det til maksimalt to personer.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Av Arne Walderhaug

labelEmner:

Undersøkelsen, som er gjort på initiativ av Hiv-Danmark, viser videre at tre av fem heller ikke har fortalt noe på arbeidsplassen. Hver tredje hivpositive danske har frykt for at diagnosen skal bli kjent i deres egen omgangskrets. Dessverre viser også undersøkelsen at nesten hver fjerde hivpositive det siste året har hatt usikker sex, men det framgår ikke av tallene om partneren var informert om hivstatus eller om det var etter avtale med fast partner. Ifølge Hiv-Danmark skyldes de nye medisinene at folk ikke lenger døde som fluer, slik at dramatikken forsvant og likeså den politiske oppmerksomheten.

Politiken

Undersøkelsen har også sett på hvem som er hivsmittet, og den viser blant annet at husstandsinntekt blant hivpositive generelt tilsvarer den gjennomsnittlige danske befolkningen. Imidlertid er det en tendens til at hivsmittede har høyere utdannelse enn den generelle befolkningen.

I alt 1.212 personer har svart på undersøkelsen, og de er rekruttert gjennom infeksjonsmedisinske sentre hvor hivpositive går til undersøkelse og oppfølging. Det utgjør en svarprosent på 38 i forhold alle som lever med hiv i Danmark i dag og som er over 18 år.

levekaar.dk

Les også

schedule31.01.2025

→ — Vi har verktøyene, det er pengene og politikken det står på

Norge skal delta på den 68. sesjonen av FNs narkotikakommisjon (CND) i Wien i mars, hvor temaene narkotikapolitikk og skadereduksjon står på agendaen. I forkant av dette inviterte Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) sivilt samfunn til dialogmøte. HivNorge deltok og understreket at politisk vilje, tilstrekkelig finansiering og samarbeid med sivil sektor om effektive skadereduksjonsprogrammer er nødvendig for å sikre sårbare grupper.

schedule31.01.2025

→ Vi vil gjerne høre fra deg

HivNorge har de siste to årene vært i dialog med Den Norske Kirke (DNK) gjennom preses, biskop Olav Fykse Tveit, og Kirkerådet. Bakgrunnen er en intern prosess i DNK om hvordan de møtte hiv- og aidsepidemien på 80- og 90-tallet. I den anledning har vi i HivNorge vært opptatt av at DNK skal vite hva de faktisk bør be om unnskyldning for.