Danske levekår

En ny dansk undersøkelse viser at hver tredje hivpositiv ikke forteller sin egen mor om diagnosen. Og tre av fem har fortalt det til maksimalt to personer.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Av Arne Walderhaug

labelEmner:

Undersøkelsen, som er gjort på initiativ av Hiv-Danmark, viser videre at tre av fem heller ikke har fortalt noe på arbeidsplassen. Hver tredje hivpositive danske har frykt for at diagnosen skal bli kjent i deres egen omgangskrets. Dessverre viser også undersøkelsen at nesten hver fjerde hivpositive det siste året har hatt usikker sex, men det framgår ikke av tallene om partneren var informert om hivstatus eller om det var etter avtale med fast partner. Ifølge Hiv-Danmark skyldes de nye medisinene at folk ikke lenger døde som fluer, slik at dramatikken forsvant og likeså den politiske oppmerksomheten.

Politiken

Undersøkelsen har også sett på hvem som er hivsmittet, og den viser blant annet at husstandsinntekt blant hivpositive generelt tilsvarer den gjennomsnittlige danske befolkningen. Imidlertid er det en tendens til at hivsmittede har høyere utdannelse enn den generelle befolkningen.

I alt 1.212 personer har svart på undersøkelsen, og de er rekruttert gjennom infeksjonsmedisinske sentre hvor hivpositive går til undersøkelse og oppfølging. Det utgjør en svarprosent på 38 i forhold alle som lever med hiv i Danmark i dag og som er over 18 år.

levekaar.dk

Les også

schedule10.04.2024

→ Forebygging, testing og behandling eliminerer hiv

Tidlig diagnostikk, raskest mulig oppstart med antiretroviral behandling av hivinfeksjon, kondombruk og tilbud om forebyggende behandling (PrEP) til spesielt risikoutsatte er de viktigste hivforebyggende tiltakene, ifølge Folkehelseinstituttet.

schedule05.04.2024

→ Husk søknadsfristen til Hivfondet

Lever du med hiv og er i en vanskelig økonomisk situasjon? Neste søknadsfrist for Hivfondet er 1. mai.