Det er på høy tid at hiv-historien i Norge blir helhetlig fortalt

HivNorge jobber med å lage en dokumentarfilm om historien i Norge på 80- og 90-tallet. I den anledning inviterer vi deg som fikk hiv før det fantes effektiv behandling, eller på annet vis ble berørt av hiv, til å dele din historie. Helgen 10.-12. september samles vi i Oslo, hvor vi over tre dager blir kjent og deler egne erfaringer fra 80- og 90-tallet.

scheduleOppdatert: 31.08.2021

createForfatter: Caroline Pisani

labelEmner:

– Vi jobber for at vi endelig skal få en helhetlig fortelling om hvordan det faktisk var å få en hiv-diagnose før det fantes en behandling sier Anne-Karin Kolstad. HivNorge var så heldige å motta en arv fra familien til Per Magne Flem, tidligere VG-journalist som døde av aids i 1991, som ønsket med dette å bidra til hivarbeidet.  Styret i HivNorge vedtok å sette av arven til et prosjekt i Flems ånd, og tidligere styreleder Jens Harald Älgenäs Eliassen kom på den gode ideen om å lage en film for å dokumentere historien skikkelig. – For mange vet ikke at det å være på vellykket behandling betyr at man lever et fullverdig liv hvor man ikke kan overfører hiv til andre sier Kolstad, samtidig har mange glemt eller aldri visst hvordan vi som samfunn møtte en minoritet som stod overfor en ukjent og svært skremmende trussel. 

Det viktig at våre erfaringer blir dokumentert og kan påvirke hvordan vi i dag som enkeltmennesker og samfunn møter mennesker med hiv, eller tilsvarende utfordringer der enkeltmennesker og samfunn rammes av frykt, skam og utilstrekkelig kunnskap.  

I løpet av helgen 10.-12. september blir vi også kjent med filmselskapet Zacapa som vil være med for å lytte og lære av våre historier. Ingen opptak vil bli gjort denne helgen. Om du allerede nå vet at du ikke vil at du eller din historie skal med i filmen er det helt ok. Du kan uansett delta og bidra, da din historie vil gi viktig kunnskap og kontekst til det endelige resultatet. Dette vil også være en fin arena for å møte andre og dele historiene fra tiden før medisinene ble tilgjengelig.

Alle deltakere, også fra Zacapa film og Hiv Norge vil undertegne en taushetsplikt. Det vil være et begrenset antall plasser til dette arrangementet for å sikre en trygg og oversiktlig prosess. Vi ønsker å få bredest mulig representasjon av ulike grupper, som vil si at vi må være forberedt på at selv om jeg har relevante og viktige erfaringer, vil det være begrenset hvem som kan delta. Av de som selv ønsker å delta, vil det kun være noen få av oss som vil bli invitert til å delta i filmen. De vil bli kontaktet av filmselskapet ved en senere anledning. 

Påmelding: 

Ta kontakt med Heming (heming@hivnorge.no / 966 26 058) og Caroline (caroline@hivnorge.no / 966 26 052) dersom du har spørsmål eller ønsker å melde deg på. Seminaret er gratis, og vi dekker rimeligste reisevei til og fra seminarhotellet.

Ønsker du å bidra til filmen, men har ikke anledning til å delta helgen 10.-12. september hører vi gjerne fra deg!

Program: 

Vi møtes til samvær og uformell orientering før felles middag fredag. Vi blir kjent og forbereder oss på morgendagen. 

Rolf Aspestrand (samtaleterapeut og veileder, MNGF) vil støtte og veilede oss gjennom samtaler og ulike temaer gjennom lørdagen. Relevante temaer vil f.eks. berøre:

Hva er erfarte du selv på 80- og 90- tallet (hendelser, følelser og reaksjoner)?

Hva erfarte du fra omgivelsene (familie, venner, helsevesen, politikere, politi etc.)? 

Hva har du tenkt, og hva tenker du i dag om disse erfaringene?

Hva har vi lært og hva trenger vi stadig som mennesker, fagpersoner og samfunn å lære av det du erfarte den gangen?

Søndagen fokuserer vi på ulike konsekvenser av å skulle både dele din historie, og delta i en dokumentarfilm. Fordeler og ulemper for deg personlig; hvor godt rustet er jeg og mine omgivelser til en slik eksponering; hvilke ulike kommentarer og holdninger kan slike historier bringe fram. Etc. 

Vi runder av med lunsj. 

Representanter fra filmselskapet Zacapa film vil være til stede for samtale fredag og lørdag. Rolf og representanter fra HivNorge vil være til stede under hele arrangementet. 

Bakgrunn

Zacapa Film jobber med dokumentarfilm og dokumentarserier, med et innhold som skal kunne gjøre en forskjell. De gjør dypdykk inn i viktige og kontroversielle temaer som er undereksponert i dagens mediebilde. 

De har tidligere blant annet produsert TV-seriene om Tangerudbakken og Team Ingebrigtsen.

Rolf Aspestrand Rolf er gift med Øystein, og har to barn. Han har tidligere levd i samliv med Dennis som døde av aids i 1996.

 «Livet i dag er bra. Samtidig ser jeg hvordan frykten, skammen og kunnskapsløsheten rundt hiv-pandemien rammet meg og mine nærmeste på flere måter enn jeg tidligere har sett.  Erfaringene preger stadig selvfølelsen, livsmotet og troen på egen verdi.»

Rolf er samtaleterapeut/veileder, MNGF, master i folkehelsevitenskap, master i kommunikasjonsvitenskap og 15 års erfaring fra Sentrum psykoterapi & veiledning. Han holder regelmessig grupper og seminarer for HivNorge.  https://aspestrand.no/bakgrunn/

Les også

schedule24.11.2024

→ Hva skjer på verdens aidsdag?

Verden markerer i år 1. desember under temaet “min helse, min rettighet”. Temaet setter fokus på tilgangen til behandling og forebygging for alle som er affektert av hiv, uavhengig av hvor man lever og hvem man er. Her er en oversikt over våre arrangementer på verdens aidsdag.

schedule22.11.2024

→ Avduking av blått skilt på tidligere Sulpen

På verdens aidsdag 1. desember avdukes et blått skilt på det som var det første permanente møtestedet her i landet for mennesker som lever med hiv – som populært ble kalt Sulpen.