Det tok ett år å utvikle covid-19 vaksiner, hvor er hivvaksinen?

Etter 20 år med arbeid for å utvikle en kur og en vaksine som beskytter mot hiv lar resultatene vente på seg.

scheduleOppdatert: 20.07.2021

createForfatter: Caroline Pisani

labelEmner:

Årsakene er sammensatte. Den medisinske behandlingen for hiv er i dag så god at hiv i liten grad påvirker hverdagen til de som har det og alle som er velbehandlet kan ikke smitte andre med hiv. Den forebyggende hivbehandlingen PrEP beskytter godt mot infeksjon og er tilgjengelig for mennesker som kan defineres som risikogrupper i mange. Dette er faktorer som har gjort at å jobbe for en vaksine og en kur har blitt lite prioritert til fordel for andre sykdommer der behandlingen ikke er like effektiv poengterer Anthony Fauci, direktør for the U.S. National Institute of Allergy and Infectious Diseases. Resultatet er at finansieringen av dette arbeidet globalt har stagnert betraktelig.  

Lynn Morris, fungerende administrerende direktør for the National Institute for Communicable Diseases, orienterte om hvorfor det er så vanskelig å lage en vaksine mot hiv. Covid-19 er et virus med en akutt infeksjon som ikke får til å bygge sitt eget arvestoff inn i cellene våre slik som hiv gjør i mennesker. Siden hivinfeksjonen kan ligge latent i kroppen i mange år før vi utvikler sykdom tar det lang tid før våre egne immunforsvar reagerer med å forsøke å bekjempe viruset i kroppen, i motsetning til den raske mobiliseringen immunforsvaret har mot en akutt covid-19 infeksjon. Hiv er også et virus med svært mange overflatestrukturer som gjør at mekanismene i en hivvaksine må kunne gjenkjenne et bredere antall cellestrukturer enn en vaksine mot andre virus.  

Hva kan vi ta med oss fra covid-19 pandemien vi står i? 

Med tilstrekkelige økonomiske og teknologiske ressurser følger resultatene. mRNA-vaksinene som er utviklet for å beskytte mot covid-19 bygger direkte på ny teknologi som stammer fra arbeidet med en hivvaksineModerna som står bak en av disse vaksinene har forpliktet store midler, blant annet sammen med the Bill and Melinda Gates Foundation, til det videre arbeidet med en hivvaksine som bygger på denne nye mRNA-teknologien. Forsøk gjennomføres med positive resultater på ulike cellenivåer i kroppen (fra stamceller til spesialiserte celler) hos primater og andre dyr for å fjerne eller motstå hiv, og tidlige vaksineforsøk på mennesker startes opp denne høsten. Med de rette tilskuddene kan kanskje en kur og en vaksine være innen rekkevidde allerede før UNAIDS’ målsetning om en slutt på hivepidemien innen 2030.  

Les også

schedule08.03.2024

→ Kvinners helse og rettigheter i fokus  

På den internasjonale kvinnedagen 8. mars, rettes fokuset mot de ulike utfordringene kvinner står overfor, både nasjonalt og globalt. I likhet med UNAIDS vil HivNorge understreke behovet for å beskytte kvinners rettigheter for å sikre og ivareta helse, spesielt for jenter og kvinner som lever i fattigdom og i krigs- og konfliktområder. 

schedule07.03.2024

→ Informasjon til årsmøtets deltagere 

Vi har innkalt til ordinært årsmøte 21. mars 2024, kl. 18.30. Møtet holdes i HivNorges lokaler i Rosenkrantz' gate 4 i Oslo, men det vil også legges til rette for digital deltagelse. For å kunne delta på årsmøtet må du være medlem og ha betalt kontingent for 2023.