Diskriminering

FNs generalsekretær Ban Ki-moon ba tirsdag om at det må bli slutt på reiserestriksjonene som hivpositive opplever.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Av Arne Walderhaug

labelEmner:

Generalsekretær Ban ga uttrykk for dette under FNs spesialsesjon i New York tirsdag, det såkalte Ungassmøtet. – 60 år etter at den universelle menneskerettighetserklæringen ble vedtatt er det sjokkerende at det fortsatt finnes diskriminering mot mennesker som lever med hiv, understreket Ban Ki-moon.

Ungassmøtet

HivNorges styreleder Per Miljeteig holdt også et innlegg under møtet på tirsdag. Der påpekte han hvor ukonfortabelt det er for hivpositive å krysse landegrenser når man vet at man risikerer å bli sendt hjem igjen om statusen oppdages. Slike begrensninger har ingen effekt på å begrense hivepidemien.

offisiele Ungass-siden

Les også

schedule26.07.2024

→ Hiv og stigma i helsevesenet

En europeisk undersøkelse viser at opp mot 69% av alle som møter mennesker med hiv gjennom sin profesjon, har manglende kunnskap om overføring og forebygging av hiv. Mer enn halvparten av respondentene rapporterte at de følte en grad av bekymring når de visste at pasienten levde med hiv, for eksempel ved blodprøvetaking eller sårstell.

schedule26.07.2024

→ Når helse ikke kan prioriteres 

Sterke vitnesbyrd fra krigsherjede områder som Ukraina, Armenia, Palestina og Sudan viser at mange som lever under umenneskelige forhold må prioritere sikkerhet og trygghet, og at helse og medisiner ofte kommer i annen rekke.